składniki:
- 3 i 1/4 mąki pszennej
- 1 duże jajko
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- szklanka ciepłego mleka
- 20g świeżych drożdży
- 4 łyżki roztopionego masła
Drożdże rozpuścić w cukrze i 2 łyżkach mleka.Odstawić na 10min.
Mąkę przesiać,dodać rozczyn i reszte składników.
Wyrobić elastyczne ciasto.Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery części.Każdą zrolować w wałeczek.
Składać według instrukcji:
Odstawić do napuszenia na ok 30 min.
Można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30min.
Jeśli za szybko będzie nabierać koloru przykrywamy chałkę folią aluminiową.
Studzimy na kratce.
smacznego!!!
inspiracja
Muszę kiedyś wreszcie zrobić sobie taka domową chałeczkę. Pyszności!
OdpowiedzUsuńwooowww
OdpowiedzUsuńjak cudnie wyszła!:D
Świetny przepis, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńŻeby była dłuższa - można zrobić 3 warkocze, a żeby była szersza - 5. :) Też uważam, że 4 są w sam raz. ;)
OdpowiedzUsuńCudowna! A instrukcję ogląda się z przyjemnością:"over one and under one...":))
OdpowiedzUsuńZrobię na sobotnie śniadanie, moja córka uwielbia. JA zaczynam jutro kopenhaską bo w spodnie nie wchodzę. Pewnie wytrzymam 2 dni a potem zemdleje-normalne:)
no ja zaczynam..co poniedziałek:)))
UsuńSuper przepis. Koniecznie muszę dzisiaj wypróbować, ponieważ goście przychodzą i prócz musu czekoladowego coś takiego właśnie mi chodziło po głowie:D Apetycznie ta chałka wygląda i pewnie smakuje równie dobrze jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda pięknie i pewnie równie dobrze smakuje:) Koniecznie muszę wypróbować opcję z owocami:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis. Szukała przepisu na chałkę do karpia i właśnie o taki przepis mi chodziło. Wyszła piękna, wyrośnięta, wytrawna chałka. Polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.Ola.