Wspaniałe orzechowe rogale z ciasta drożdżowego.Smak orzechów jest wyczuwalny ale jednak nie jest dominujący.
Można to zmienić dodając więcej orzechów i/lub nie mielić ich na mąkę.
Następnym razem zrobię z podwójnej porcji ponieważ 12 dużych rogali rozeszło się w momencie..:)
składniki:
- pół kg mąki
- 50g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
- szklanka lekko ciepłego mleka
- 4 jajka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- powidło śliwkowe
- jajko do posmarowania rogali
- lukier(szklanka cukru pudru plus kilka kropel wody)
Z drożdży,łyżki cukru pudru i odrobiny mleka zrobić rozczyn.Odstawić na 10min.
Mąkę przesiać,dodać rozczyn,cukier,mleko,jajka,orzechy i ekstrakt.
Wyrobić ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać dalej tak aby pokazały się pęcherzyki powietrza.
Odstawić wyrobione ciasto na ok godzinę,do podwojenia objętości.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt koła i wycinać trójkąty.
Położyć na szerszym boku każdego trójkąta powidło i zwijać w rulonik tworząc rogale.
Odstawić gotowe rogale na 30 min do wyrośnięcia.
Posmarować wyrośnięte rogale rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20min.
Studzić na kratce.
Jeszcze ciepłe polukrować.
Rogale można też nadziać masą orzechową.W tym celu zmielone orzechy łączymy z ubitą pianą z białek.
wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadzienia orzechowe do rogalików i bułek. A z dodatkiem powideł brzmi to tym bardziej interesująco!
OdpowiedzUsuńobłędne achhhhhhhhhhhhhh
OdpowiedzUsuńtakie rogale to również moje dziecięce smaki:)
pięknie Ci wyszły rogaliki:)
OdpowiedzUsuńOrzechowe muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńoja..o tej godzinie takie przepisy..ide spac:P
OdpowiedzUsuń