Tarta ta w Wielkanoc robiła za mazurka:)))
spód:
- 3 szklanki mąki luksusowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g miękkiego masła
- 3 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka esencji waniliowej
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto.Wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do tart wyłożyć ciastem,obciążyć grochem lub kulkami ceramicznymi.
Piec 20 min.Po tym czasie usunąć obciążenie i dopiec tartę jeszcze ok 10 min.
Trzeba pilnować by się nie spaliła ale każdy zna swój piekarnik więc jest w stanie sam dopasować czas pieczenia.
reszta składników:
- słoiczek masła orzechowego crunchy-ja użyłam domowego
- słoiczek dżemu truskawkowego
- garść wiórek kokosowych
- granat
Masło orzechowe wykładamy na upieczony spód,na to dżem truskawkowy,wiórki kokosowe i granat.
Gotową tartę wstawiamy na godzinę do lodówki.
smacznego!!!
ale cudo!
OdpowiedzUsuńZostań moją żoną...proszę-*)
OdpowiedzUsuńJeden mąż mi wystarczy:)))
UsuńBardzo ciekawe połączenie smaków :) Ogromnie mi się podoba ta czerwień :)
OdpowiedzUsuń