Jeśli jesteś miłośnikiem rabarbaru to jest to pozycja obowiązkowa w domowych przetworach.
Ja po cichu liczę,że dżem dotrwa do zimy..no chociaż do jesieni ale żeby się zabezpieczyć zrobię jeszcze kilka słoiczków i schowam głęboko..przed samą sobą:D
składniki:
- 1.5kg rabarbaru
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- 2-3 szklanki cukru
Rabarbar i jabłka kroimy dość drobno.
Wrzucamy do garnka,dodajemy resztę składników i dusimy do miękkości.
Można wszystko potraktować blenderem jeśli chcemy ale nie jest to koniecznie.
Dżem smażymy tak długo aż będzie wystarczająco gęsty.
Robimy to na dość małym gazie,często mieszając by się nie przypalił.
Gorący przelewamy do słoiczków,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Można pasteryzować.
Można dżem też zrobić w maszynie do pieczenia chleba.
Dodajemy wtedy dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej do miękkiego rabarbaru i ustawiamy maszynę na funkcję robienia dżemów.
Bardzo polecam!!!
Smacznego!!
Pyszności. Kusi bardzo!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, ja też uwielbiam rabarbar, chyba zrobię takie cudo u siebie :))
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, bo zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńA czy można pominąć jabłka?
OdpowiedzUsuńTak można pominąć jabłka.
UsuńRabarbar zakupiłam.Dziś będę robić dżem.Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis.10 słoiczków dżemu zrobiłam i też boję się czy nie zostaną zjedzone przed zimą:_)
UsuńMam nadmiar rabarbaru w ogrodzie.Dzieki za pomysl na wykorzystanie go.
OdpowiedzUsuńmusi mieć ciekawy smak:)
OdpowiedzUsuń