Idealny sobotni poranek....idealne sobotnie śniadanie...
składniki(na 12 bułeczek):
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej plus do podsypywania
- pół szklanki cukru
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- ekstrakt waniliowy
- lukier(c.puder plus woda)
- 4 banany
- jajko do posmarowania bułeczek
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka,dodać po łyżce mąki i cukru.Odstawić na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta.Nadziewamy je bananami i zlepiamy.
Formujemy bułki i odstawiamy jeszcze na 20 min by podrosły.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok 30 min.
Jeszcze ciepłe lukrujemy.
Smacznego!!!
Fantastycznie wyglądaja te twoje bułeczki. Na sobotnie śniadanko byłyby jak znalazł:-)
OdpowiedzUsuńPycha! Takie bułeczki zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bułeczek z bananowym nadzieniem... Muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z nadzieniem bananowym brzmią zachęcająco, nigdy jeszcze nie jadłam drożdżowego z takim nadzieniem, musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności! Wpraszam się na to śniadanie! :P
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
UsuńSuper bułeczki! Z bananami nigdy nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńBułeczki super :)) Na pewno wypróbuje :))
OdpowiedzUsuńBananowe niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńPożeram wzrokiem zdjęcie!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie:-)
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuńAle kusisz! :)
OdpowiedzUsuńrobię je! :) organizuję w Dubaju tłusty czwartek, z chęcią je zrobię! wyglądają prosto! :) tylko bez nadzienia zrobię. Takie bułki mi się kojarzą tylko z dzieciństwem :) Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł z tym tłustym czwartkiem...napisz proszę później jak to przyjęło się w tamtych stronach..powodzenia:)
UsuńIwonka, mam drożdże w torebce. Ile powinnam ich dać? Pozdrawiam! A.
Usuńopakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych..powodzenia:)
UsuńZamiast "bułeczki" przeczytałam "babeczki" i tak patrzę na to zdjęcie, i patrzę, i się zastanawiam, dlaczego "babeczki" a nie "bułeczki"... Heh... ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają mięciutko i bardzo apetycznie :)
W adresie pisze babeczki:))mój błąd..w tytule poprawiłam a adres niestety został:))
UsuńZjadłabym taką bułeczkę na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńObawiałam się tego bananowego nadzienia, a tymczasem...PRZEPYSZNE!!! Jak wiadomo ja i pieczenie niekoniecznie idziemy w parze, ale wyszły i jestem zachwycona [i bułeczkami i swoja osoba :DDDD]
OdpowiedzUsuń