sobota, 14 września 2013

Pełnoziarnista tarta z budyniem


spód:
- 2.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka esencji waniliowej

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto.Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

budyń:
- 3/4 l mleka
- ok pół szklanki cukru/lub mniej/lub więcej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka

Odlewamy ok 3/4 szklanki mleka,resztę wlewamy do garnka dodając cukier.
W pozostawionym mleku rozrabiamy dokładnie żółtka i obydwie mąki,tak by nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy rozrobione mąki z żółtkami i mlekiem.
Mieszamy intensywnie by nie dopuścić do powstania grudek.

Formę to tart smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wykładamy (wykorzystujemy 3/4 części ciasta)dokładnie boki i spód.
Na to wylewamy jeszcze ciepły budyń.
Z reszty ciast wykrajamy paski i kładziemy na przemian na budyniu.

Tartę pieczemy ok 35min.

Ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Podajemy posypaną cukrem pudrem.


smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Super! Bardzo lubię smak pełnoziarnistych ciast. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam budyniowe ciasta :) Zwłaszcza, jeśli masa nie ma w sobie kostki margaryny. Takie ciacho z chęcią bym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie mam tak samo, dla mnie budyń to budyń, a nie budyń pół na pół z tłuszczem.
      Cisto wygląda super, no i jest zdrowe!

      Usuń
  3. Na jaką to tortownicę?

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! uwielbiam wszystko co pełnoziarniste ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi sie ten przepis spodobał.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek