niedziela, 22 grudnia 2013

Postne paszteciki



Paszteciki do świetny dodatek do barszczu czerwonego i nie tylko.W takiej wersji goszczą u mnie w domu nie tylko na wigilijnej kolacji ale też na różnorakich spotkaniach towarzyskich.
Do farszu można dodać też kapusty kiszonej,zrobić go tylko z samych pieczarek lub samych grzybów leśnych.Świetnie też pasuje farsz mięsny,wtedy paszteciki możemy podać w każdy inny dzień.
Paszteciki te można mrozić.


farsz:
- 250g suszonych grzybów leśnych
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- przyprawy

Suszone grzyby zalewamy na noc zimną wodą.Rano płuczemy je pod bieżącą wodą.Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Ja nigdy nie wylewam wody z pod grzybów.Wlewam ją do pojemników na lód i zamrażam.Mam później super podstawę do sosów.
Grzyby kroimy w miarę drobno.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju,dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy wszystko do miękkości.Na samym końcu wrzucamy pokrojone grzyby leśne.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku:solą,pieprzem,ostrą papryką itp.

ciasto:
- 500g mąki
- 3 jajka
- sól,pieprz,2 szczypty gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
- 50g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła

Z drożdży,cukru i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy resztę składników plus rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm.Postarajmy się uzyskać kształt prostokąta.
Nadzienie z grzybów rozprowadzamy na powierzchni ciasta.Zwijamy prostokąt wzdłuż krótszego boku(jak roladę).
Kroimy powstały rulon na równe kawałki.
Zostawiamy do napuszenia na ok 20min.

dodatkowo potrzeba:
- rozbełtane jajko do smarowania
- mak do posypania pasztecików

Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.

Paszteciki wykładamy na pergamin,smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy ok 20-30min do zarumienienia.
Studzimy na kratce.



smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek