poniedziałek, 20 stycznia 2014

Drożdżowa buła z nadzieniem kokosowym-do odrywania


Zaczynam się robić monotematyczna..kolejny przepis na drożdżówki:)
Miał być dodany znacznie później ale skoro prosicie....:)
Ciasto to tradycyjnie molestowany przez mnie podstawowy przepis na ciasto drożdżowe (o tutaj) który modyfikuje pod własne potrzeby czyt.zasoby w kuchni:)Przepis na nadzienie to zasługa Nikoli-dziękuję <3


składniki:
- 300g mąki pszennej plus na podsypywanie
- 200g mąki krupczatki
- 100g cukru
- 100g miękkiego masła
- 50g drożdży
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- pół szklanki ciepłego mleka
- jajko do posmarowania 

Z drożdży,cukru i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10min.

Mąki przesiewamy,dodajemy masło,cukier waniliowy,jajka i rozczyn.
Wyrabiamy ciasto ok 20 min.Tak by zaczęły się robić pęcherzyki powietrza a ciasto ładnie odchodziło od dłoni.

Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

nadzienie:
- 2/3 szklanki cukru
- 1.5 szklanki wiórek kokosowych
- 0.5 szklanki mleka

Wszystko to razem podgrzewamy aż wiórki wchłoną całe mleko.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilkę i rozwałkujemy na kształt dużego prostokąta.
Na całej powierzchni rozkładamy masę kokosową i zwijamy ciasto tak by powstała nam rolada.
Następnie dzielimy ją na równe kawałki(u mnie wyszło 15).
Formę do pieczenia(u mnie była to tortownica i mniejsza kwadratowa blacha)wykładamy pergaminem.Bułki układamy blisko siebie ale tak by dać im możliwość urośnięcia.
Można też bułki piec na samym pergaminie nie korzystając z żadnej formy.
Ostawiamy na 20min.


Przed włożeniem do nagrzanego do 180 stopni piekatnika smarujemy bułki jajkiem.Pieczemy ok 30 min.

Studzimy na kratce.

Legenda głosi że ktoś kiedyś zjadł je "na zimno" :D


 smacznego!!!!

7 komentarzy:

  1. zimne? nie wierze... moje zniknelyby zaraz po wyjeciu z piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko ależ to musi być pyszne <3 Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosowe smaki ! To lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wierzę tej legendzie, drożdżowe nigdy nie zostaje do zjedzenia na zimno ;) Zwłaszcza z takim nadzieniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno istnieje też legenda że po ciepłym brzuch boli :))))

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek