składniki:
- średniej wielkości dynia
- cukier do smaku
- łyżeczka skórki z pomarańczy
- ekstrakt z wanilii
Dynie pokroić na mniejsze kawałki,usuwając nasiona.
Wyłożyć na pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do 180/190 stopni przez ok godziny.Ma by bardzo miękka.
Gotową dynie obieramy ze skóry i blenderujemy na papkę pod koniec dodając skórkę z pomarańczy.
Wykładamy do garnka,dodajemy ekstrakt i cukier do smaku.
Na bardzo małym gazie redukujemy objętość musu.
Gorący mus przekładamy do słoiczków i zakręcamy.Można pasteryzować chociaż ja nigdy tego nie robię.
Można też mus zamrozić porcjami lub zjeść od razu łyżeczką:)
smacznego!!
Dynie pokroić na mniejsze kawałki,usuwając nasiona.
Wyłożyć na pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do 180/190 stopni przez ok godziny.Ma by bardzo miękka.
Gotową dynie obieramy ze skóry i blenderujemy na papkę pod koniec dodając skórkę z pomarańczy.
Wykładamy do garnka,dodajemy ekstrakt i cukier do smaku.
Na bardzo małym gazie redukujemy objętość musu.
Gorący mus przekładamy do słoiczków i zakręcamy.Można pasteryzować chociaż ja nigdy tego nie robię.
Można też mus zamrozić porcjami lub zjeść od razu łyżeczką:)
smacznego!!
jak ja lubię przetwory z dyni:)
OdpowiedzUsuńdyni nigdy za wiele i mogłabym ją jeść do upadłego :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis z Twojego bloga który mi wyszedł i jestem nim zachwycona.Dziękuje.
OdpowiedzUsuńStrasznie miło mi to słyszeć.Polecam się na przyszłość.Pozdrawiam:)
Usuń