Prawdopodobnie gdybym wiedziała jakie składniki są tego ciasta przed spróbowaniem ,nigdy bym go do ust nie wzięła...A byłaby to wielka strata ..dla mnie:)Największym plusem tego ciasta jest polewa ale po kolei....
Ciasto marchewkowe
ciasto:
-3/4 kostki masła
-2 szklanki utartej marchwi-dobrze ubitej w szklance(ok.4-5 dużych marchewek)
-2 szklanki mąki pszennej
-4 jajka
-1.5 szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-4 łyżeczki cynamonu
-20dkg orzechów włoskich-można pominąć
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła.Wmieszać ręcznie do połączenia.Dodać roztopione i ostudzone masło.Na końcu orzechy.
Przelać do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.U mnie jest to owalna,silikonowa foremka.
Piec w temperaturze 200 stopni ok.50 min,do tak zwanego suchego patyczka
polewa:
-1 serek topiony śmietankowy lub kremowy-1 szklanka cukru pudru
-10 dkg masła
Serek i masło roztopić,dokładnie mieszać,dodać cukier puder.Uwaga na grudki!
Polać polewą jeszcze ciepłe ciasto.
Osobiście składniki takie jak marchewka i serek topiony nijak nie pasowały mi do ciasta...Do czasu...
Polecam spróbować.
Smacznego
wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńjadlam juz kiedys ciasto marchewkowe i bardzo mi smakowalo...a to Twoje wyglada apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDobrze, ze najpierw spojrzałam na zdjęcie, a dopiero potem przeczytałam, że to z ...marchewki. wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńjeden serek topiony....ale ile go ??
OdpowiedzUsuń100g
Usuńzrobiłam :) za pierwszym razem mężowi oczy wyszły na wierzch :) za drugim ciasto nie postało nawet dnia....teraz co drugi tydzień prosi o marchewkowe ciasto.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie że smakowało.Pozdrawiam serdecznie:))
Usuń