Ulubionej zupy mojej rodziny.Ogórkową robię w wersji light ale też i w tej tłuściejszej-tą w szczególności upodobała sobie moja rodzina.
Niestety..dla mojej figury:)
Zupa ogórkowa
wersja nie dla odchudzających się:
składniki (na ok 4l zupy)
-ok. 7 dużych ziemniaków
-0,5 kg ogórków kiszonych(woda kwaszona mile widziana)
-wędzone żeberka (tak z dwa średnie kawałki)
-3 marchewki
-śmietana
-łyżeczka masła
-sól,pieprz do smaku
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Moim sposobem na gęstość ogórkowej to dodawanie ziemniaków partiami..Połowę dodaję od razu,drugą część ziemniaków dodaję gdy poprzednie są już al dente.
Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.Dodajemy masło i lekko podsmażamy.
Do miękkich ziemniaków dodajemy warzywa i gotujemy ok 5min.Doprawiamy do smaku.
Jeśli zupa jest mało kwaśna można dodać wodę spod ogórków.
Zabielamy śmietaną.
wersja light
składniki (na ok 4l zupy)
-ryż
-0,5 kg ogórków kiszonych(woda kwaszona mile widziana)
-2 kostki rosołowe
-3 marchewki
-sól,pieprz do smakuGotujemy ryż.Gdy ryż jest miękki wrzucamy kostki rosołowe.Dodajemy starte ogórki i marchewkę.
Doprawiamy do smaku.
Moim zdaniem ta wersja jest smaczna a do tego kilogramy nie idą w górę:))
uwielbiam ogorkowa...ja robie jeszcze inaczej...najpierw gotuje wywar z wedzonych zeberek,potem dodaje wloszczyzne i ziemniaki( w kostke pokrojone)...ogorki kiszone i na koniec jako na twardo pokrojone w kostke...nie zabielam smietana...
OdpowiedzUsuńteż fajna wersja..tyle że u mnie nie przejdzie z powodu jajka:(
OdpowiedzUsuńja w ogórkowej robię sobie wywarek ze skrzydełek. muszę spróbować z żeberkami... A co tam kalorie:))
OdpowiedzUsuń