Galaretka drobiowa
składniki:
-1 kurczak-mój miał 1.3 kg.
-2 marchewki
-1 pietruszka
-kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego
-1 cebula
-zielony groszek konserwowy-ilość jak komu pasuje(u mnie poszło pól puszki)
-słodka kukurydza konserwowa-ilość jak komu pasuje(ja wykorzystałam prawie 3/4 puszki)
-żelatyna spożywcza
-jajka-ile komu pasuje(ja użyłam 4 duże jajka)
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć,podzielić na części.Zalać zimną wodą (ok3-4l) Dodać ziele angielskie i liść laurowy.Posolić.
Gotować na wolnym ogniu ok 1godziny.
Obraną marchewkę pokroić na plasterki i wrzucić do gotującego kurczaka.Cebulę i pietruszkę można wrzucić w całości.Gotować jeszcze ok 30min.
Mięso wyciągnąć i ostudzić.
Ugotowane na twardo jajka układać w małych foremkach/miseczkach.Wyłożyć na nie groszek,kukurydzę i marchewkę z wywaru.Wystudzone mięso dokładnie obrać i położyć na samą górę warzyw.Można (jak zostały) położyć jeszcze raz groszek czy kukurydze.
Wylać na warzywa i mięso.Pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z octem lub sokiem z cytryny.
Smacznego
pobudzilas moje kubki smakowe i dostalam slinotoku...KOCHAM galaretke(studzieninke)...mniammmm
OdpowiedzUsuńAch, ach..galaretka z kurczaczka...Mniam, mniam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna galaretka, musisz przeszkolic moja zone.
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość:)))
OdpowiedzUsuń