składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- duża główka białej kapusty
- 3 duże cebule
- garść suszonych grzybów
- 30 dkg wędzonego boczku
- 40 dkg kiełbasy
- ok 6 parówek wieprzowych-niekonieczne
- ok 30 dkg wędlin( tzw przegląd lodówki)
- ok pół butelki czerwonego wina
- łyżka musztardy chrzanowej
- łyżka powideł śliwkowych
- jedna ostra papryczka-można pominąć
- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
- sól,pieprz
- ostra i łagodna papryka,kminek mielony
- przecier pomidorowy-ilość według uznania
Grzyby namoczyć i odstawić.
Kapustę kiszoną (można poszatkować) zalać zimną wodą,dodać kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,kilka liści laurowych.Wrzucić grzyby i wlać wodę w której się moczyły.Gotować na średnim gazie.
Białą kapustę poszatkować i wrzucić do kiszonej.Jedną cebulę pokroić w piórka i również wrzucić do garnka.
Boczek,ostrą papryczkę i pozostałe dwie cebule pokroić w kostkę.Podsmażyć.
Dodać do garnka.
Wędlinę,kiełbasę i parówki pokroić według uznania i dodać do gotującej się kapusty.
Dodać musztardę i powidła śliwkowe.
Gotować na małym ogniu,od czasu do czasu podlewając winem.
Pod koniec gotowania dodać przecier.Doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką.
Można go mrozić,odgrzewać partiami lub w całości.
Elegancko bigos można podać w małych bochenkach chleba.
Smacznego!!!
Aleś mi narobiła ochoty na bigos...tyle, ze ja teraz go jeść nie mogę :(( ale nadrobie jak przyjdzie czas...A, i bardzo ciekawy przepis...wino i powidła śliwkowe? nigdy nie stosowałam, natomiast suszone śliwki i owszem :)
OdpowiedzUsuń