Rabarbar zawsze robię z kruchym ciastem.Przepis na kruche tutaj
Dziś jednak postanowiłam wykorzystać to wspaniałe warzywo w inny sposób.
Połączyłam je z ciastem drożdżowym.Co moim zdaniem wyśmienicie się udało:)
Jak mam być szczera:nawet jakby się nie udało ciasto drożdżowe zjem zawsze.
Ciasto nie jest słodkie(można dać więcej cukru),kwaskowate.Pycha.
Placek drożdżowy z rabarbarem:
- rabarbar
- 50 dkg mąki
- 8 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1.5 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 15 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- sól
- jajko
- cukier puder do posypania
Rabarbar umyć i pokroić w ala kostkę.Zostawić do wyschnięcia.
Masło stopić,ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka.Odstawić na 10 min.
Mąkę przesiać,dodać rozczyn,resztę mleka i cukru,żółtka,cukier waniliowy i szczyptę soli.
Wyrobić,pod koniec wlewając masło.Odstawić na 30 min.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyłożyć ciasto.Wysypać rabarbar.
Wstawić do zimnego piekarnika na ok 30 min.Włączyć piekarnik na 180 stopni i piec ciasto ok 40 min.
Wystudzone ciasto obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!!
Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem. Szkoda, że jesteś tak daleko, bo wprosiłabym się :)
OdpowiedzUsuńrabarbaru mocno zazdroszczę:-)))
OdpowiedzUsuńpycha drozdzowe:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to smak mojego dzieciństwa. Pycha:)
OdpowiedzUsuń