piątek, 8 lipca 2011

Karpatka

Dziś bez wstępu...
karpatka

ciasto:
- 180g margaryny
- 1,5 szklanki wody
- 200g mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 5 jajek

Margarynę rozpuścić razem z wodą.Dodać mąkę i proszek.Mieszać to wszystko energicznie na gładką masę.
Ostudzić.Dodać jajka.Miksować 5 min na najwyższych obrotach.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Dwie blachy prostokątne wyłożyć pergaminem.Ciasto podzielić na dwie części.Za pomocą łyżki maczanej w oleju rozmarować równomiernie ciasto na blachach.
Piec 35min do zarumienienia.Nie otwierać w międzyczasie piekarnika!!
Studzić w otwartym piekarniku.

masa:
- 0.5 litra mleka
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka masła-ja zawsze pomijam ten składnik

1.5 szklanki mleka zagotować razem z wanilią i cukrem.
Do pozostałego zimnego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Wlać na gotujące się mleko(wcześniej wyciągnąć wanilię-można ją wykorzystać do cukru lub ekstraktu waniliowego .
Mieszać energicznie.
Ostudzić.Zmiksować budyń razem z masłem.


Wyłożyć budyń na pierwszą część ciasta.Przykryć drugą.Posypać cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce.



Smacznego!!!

Składniki na budyń można podwoić..karpatka będzie wtedy wyższa.


19 komentarzy:

  1. bardzo lubie to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. karpatka...mmm musze kiedys sprobowac ten przepis! ciasto wyglada pysznie:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne pytanie :) " 1.5 szklanki mleka zagotować razem z wanilią i cukrem.
    Do pozostałego zimnego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
    Wlać na gotujące się mleko.Mieszać energicznie.
    Ostudzić.Zmiksować budyń razem z masłem."

    Owy budyń z masłem mamy dodać do "mikstury mlekowej" z garnka ?? Bo widzę dalej co trzeba zrobić z budyniem ale nie widzę co z "mlekową miksturą"

    OdpowiedzUsuń
  4. 1.5 szklanki mleka zagotować razem z wanilią i cukrem.
    Do pozostałego(pół szklanki) zimnego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
    Wlać rozmieszany budyń z zimnym mlekiem na gotujące się mleko.Mieszać energicznie.
    Ostudzić.
    Gotowy budyń zmiksować razem z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie zrozumiałam że budyń to końcowa mikstura mlekowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego i pytaj kiedy potrzebujesz:)Pozdrawiam

      Usuń
  6. wyłożyć mase na ciasto, przykryć drugą....rozumiem że tym ciastem z drugiej blachy ?? Tak po prostu wyjąć i położyć na budyń ? Nie wiem czy w mój skromny piekarnik zmieszczą się nawet dwie blachy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie.W moim piekarniku też się nie mieszczą dwie,piekę po kolei.:)

      Usuń
  7. AHa i jeszcze jedno, gdzie można kupić laskę wanilii?

    OdpowiedzUsuń
  8. No i jak mam ugotować ta wanilie? Jutro sie zabieram za ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Laskę wanilii przekrój na pół,za pomocą np noża wyciągnij ziarenka i wszystko to razem dodaj do mleka.Powodzenia :)

      Usuń
  9. Pomocy !!! Robie ciasto i chyba mam awarię. Po rozpuszczenia margaryny z wodą ma ona konsystencję wody....po dodaniu mąki i proszku jest trochę lepiej, po dodaniu jajek jest tak samo. Moje pytanie . Jaką konsystencję powinno mieć ostatnia faza ciasta ? U mnie jest to nadal lejące się. Może trochę gęstsze ale ciastem bym tego nie nazwała. Ja mogę to wylać na blachę nie wyłożyć :( A muszę improwizować bo wiem że odp od razu nie dostanę .( POooomoooocyyyyy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno być gęste,bardzo gęste.

      Usuń
  10. no dobrze a wiec jak ty to robisz ze jest geste? co sprawia ze jest geste ? mąka ? bo margaryna z wodą ... konsystencja wodna....po dodaniu mąki nadal nie jest takie gęste...chyba że dodałam za mało mąki ???? I kolejna awaria :) po wlaniu zimnego mleka na gorące....energicznie mieszamy.....a później to miksujemy ? czy jeżeli nie dodajemy masła to już nie miksujemy ? i jak Ty rozpuszczasz margaryne w wodzie? Wtedy u Ciebie jest już wodniste ? czy nigdy nie jest wodniste ?? :( ale zasypałam Cię pytaniami :) nie wyjdzie mi ta karpatka ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po kolei:
      Po rozpuszczeniu wody z margaryną i dodaniu mąki z proszkiem ciasto jest bardzo gęste,trzeba je energicznie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.Bo zmiksowaniu z jajkami nie jest tak gęste jak na początku ale dalej na tyle żeby je nakładać łyżką(koniecznie maczaną w oleju)
      Jeśli robisz budyń bez masła nie musisz już miksować,ja nie dodaję ze względu na kalorie ale n ie oszukujmy się..z masłem jest lepsze.

      Usuń
    2. O i jedno pominęłam...tak woda z margaryną jest wodnista.Gęstniej po dodaniu mąki i proszku do pieczenia.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek