Dziś bez wstępu...
karpatka
ciasto:
- 180g margaryny
- 1,5 szklanki wody
- 200g mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 5 jajek
Margarynę rozpuścić razem z wodą.Dodać mąkę i proszek.Mieszać to wszystko energicznie na gładką masę.
Ostudzić.Dodać jajka.Miksować 5 min na najwyższych obrotach.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Dwie blachy prostokątne wyłożyć pergaminem.Ciasto podzielić na dwie części.Za pomocą łyżki maczanej w oleju rozmarować równomiernie ciasto na blachach.
Piec 35min do zarumienienia.Nie otwierać w międzyczasie piekarnika!!
Studzić w otwartym piekarniku.
masa:
- 0.5 litra mleka
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka masła
1.5 szklanki mleka zagotować razem z wanilią i cukrem.
Do pozostałego zimnego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Wlać na gotujące się mleko(wcześniej wyciągnąć wanilię-można ją wykorzystać do cukru lub ekstraktu waniliowego .
Mieszać energicznie.
Ostudzić.Zmiksować budyń razem z masłem.
Wyłożyć budyń na pierwszą część ciasta.Przykryć drugą.Posypać cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki na budyń można podwoić..karpatka będzie wtedy wyższa.
moje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie to ciasto:)
OdpowiedzUsuńmniaaaaaaaaaaaam:D
OdpowiedzUsuńkarpatka...mmm musze kiedys sprobowac ten przepis! ciasto wyglada pysznie:]
OdpowiedzUsuńKolejne pytanie :) " 1.5 szklanki mleka zagotować razem z wanilią i cukrem.
OdpowiedzUsuńDo pozostałego zimnego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Wlać na gotujące się mleko.Mieszać energicznie.
Ostudzić.Zmiksować budyń razem z masłem."
Owy budyń z masłem mamy dodać do "mikstury mlekowej" z garnka ?? Bo widzę dalej co trzeba zrobić z budyniem ale nie widzę co z "mlekową miksturą"
1.5 szklanki mleka zagotować razem z wanilią i cukrem.
OdpowiedzUsuńDo pozostałego(pół szklanki) zimnego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Wlać rozmieszany budyń z zimnym mlekiem na gotujące się mleko.Mieszać energicznie.
Ostudzić.
Gotowy budyń zmiksować razem z masłem.
nie zrozumiałam że budyń to końcowa mikstura mlekowa :)
OdpowiedzUsuńSmacznego i pytaj kiedy potrzebujesz:)Pozdrawiam
Usuńwyłożyć mase na ciasto, przykryć drugą....rozumiem że tym ciastem z drugiej blachy ?? Tak po prostu wyjąć i położyć na budyń ? Nie wiem czy w mój skromny piekarnik zmieszczą się nawet dwie blachy :D
OdpowiedzUsuńTak dokładnie.W moim piekarniku też się nie mieszczą dwie,piekę po kolei.:)
UsuńAHa i jeszcze jedno, gdzie można kupić laskę wanilii?
OdpowiedzUsuńNa ebay lub allegro.
UsuńNo i jak mam ugotować ta wanilie? Jutro sie zabieram za ciasto :)
OdpowiedzUsuńLaskę wanilii przekrój na pół,za pomocą np noża wyciągnij ziarenka i wszystko to razem dodaj do mleka.Powodzenia :)
UsuńPomocy !!! Robie ciasto i chyba mam awarię. Po rozpuszczenia margaryny z wodą ma ona konsystencję wody....po dodaniu mąki i proszku jest trochę lepiej, po dodaniu jajek jest tak samo. Moje pytanie . Jaką konsystencję powinno mieć ostatnia faza ciasta ? U mnie jest to nadal lejące się. Może trochę gęstsze ale ciastem bym tego nie nazwała. Ja mogę to wylać na blachę nie wyłożyć :( A muszę improwizować bo wiem że odp od razu nie dostanę .( POooomoooocyyyyy
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być gęste,bardzo gęste.
Usuńno dobrze a wiec jak ty to robisz ze jest geste? co sprawia ze jest geste ? mąka ? bo margaryna z wodą ... konsystencja wodna....po dodaniu mąki nadal nie jest takie gęste...chyba że dodałam za mało mąki ???? I kolejna awaria :) po wlaniu zimnego mleka na gorące....energicznie mieszamy.....a później to miksujemy ? czy jeżeli nie dodajemy masła to już nie miksujemy ? i jak Ty rozpuszczasz margaryne w wodzie? Wtedy u Ciebie jest już wodniste ? czy nigdy nie jest wodniste ?? :( ale zasypałam Cię pytaniami :) nie wyjdzie mi ta karpatka ;(
OdpowiedzUsuńTo po kolei:
UsuńPo rozpuszczeniu wody z margaryną i dodaniu mąki z proszkiem ciasto jest bardzo gęste,trzeba je energicznie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.Bo zmiksowaniu z jajkami nie jest tak gęste jak na początku ale dalej na tyle żeby je nakładać łyżką(koniecznie maczaną w oleju)
Jeśli robisz budyń bez masła nie musisz już miksować,ja nie dodaję ze względu na kalorie ale n ie oszukujmy się..z masłem jest lepsze.
O i jedno pominęłam...tak woda z margaryną jest wodnista.Gęstniej po dodaniu mąki i proszku do pieczenia.
Usuń