Ciasto to pierwszy raz jadłam na zakończeniu roku u córki w przedszkolu.
Było tak wyśmienite że uprosiłam przepis i proszę...
Idealne na tort..wystarczy mniejsza tortownica i będzie super.
Ciasto ogólnie jest słodkie(mleko w proszku).Smak kawy wyczuwalny.Moim zdaniem dużo się go naraz nie da zjeść pomimo to,że jest na prawdę pyszne.
Wersja dla dorosłych: biszkopta nasączyć można alkoholem np likierem kawowym.
Cappucino
biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijać na puch,dodać cukry.Ubijać nadal dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.Delikatnie,ręcznie wymieszać.
Wylać na prostokątną blachę lub dużą tortownice (ja mam 34cm).
Piekarnik nagrzać do 180stopni i piec biszkopt ok 35min..do suchego patyczka
masa:
- opakowanie cappucino śmietankowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- paczka biszkoptów(okrągłych)
- 2 kostki dobrego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 serki homo waniliowe(u mnie danio)
- 1 żółtko
- pól tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem i żóltkiem.Dodać pól szklanki mleka i jeden serek.Miksować.
Dodawać mleko i serki na zmianę..do wykończenia składników.
Biszkopta przekroić na pół,nasączyć(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny).
Kawę rozpuszczalną i cappucino rozpuścić w szklance wrzątku-ostudzić.
Na to wszystko kładziemy drugą część biszkopta.Smarujemy resztką masy i obficie posypujemy startą czekoladą.
Wkładamy na 2 godziny do lodówki
Smacznego!
pysznie to wyglada!
OdpowiedzUsuńwpadne po 16...
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńbiszkopty moczymy w koncu w kawie czy wodzie i cytrynie ? czy jedna warstwe tak druga tak :) ??
OdpowiedzUsuńW kawie:)
Usuńponowne pytanie ;) kawę capuccino ( całe opakowanie ?? ) i rozpuszczalna mieszamy w tej wodzie 3/4 i sok z cytryny ?? Namieszałam ale pewnie zrozumiesz :)
OdpowiedzUsuńKawy dajesz tyle ile chcesz(wszystko zależy od Twoich kubków smakowych).
UsuńCytryna i woda jest tylko do nasączenia biszkoptu.
a jaka jest roznica miedzy moczeniem a nasaczeniem :) ? i w czym moczyc tak duze biszkopty?
UsuńMożna nalać poncz(kawę) do jakiejś większej miseczki lub zwykłego garnka.Biszkopty więcej wsiąkną leżąc w ponczu(moczenie) niż zostaną tylko polane nim np za pomocą łyżeczki(nasączanie)
UsuńA czy blachę przed włożeniem ciasta wykładamy papierem ?? albo smarujemy czymś ?? żeby nie było problemu z wyjęciem biszkopta ??
OdpowiedzUsuńTak można posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem.
UsuńNo więc zrobiłam :) Jak zwykle za 1 razem coś sknociłam ale wiem gdzie są błędy i mam nadzieję że następnym razem będzie ok . Robiłaś kiedyś to ciasto na prostokątnej blaszce ? Czy składniki są takie same ? Ponieważ gdy byłam na etapie smarowania kawowych biszkoptów przybrakło mi masy... wydaje mi się jednak ze na 1 poziomie dałam jej za dużo bo ciasto ma za dużo masy :) Biszkopty trzymałam chyba za krotko w kawie, albo za mało dałam kawy bo kawy w ogóle nie czuć w cieście. Ale będę próbować 2 raz.....
OdpowiedzUsuńNie robiłam w takiej formie ale myślę że zrobię w najbliższym czasie...mam taką o wymiarach 28x23x6 cm i zwiększę składniki tak z pół więcej bo właśnie boję się że masy może być za mało.
UsuńKawę w moim cieście było czuć i to całkiem dobrze.Biszkopt też możesz nasączyć kawą jak masz ochotę.
Mam swój "zeszycik" w którym zapisuje przepisy warte zapamiętania. Na początku nie miałam zamiaru dodawać tego przepisu, ale gdy nie ma już połowy blachy a ja jem więcej niż 3 kawałki dziennie , chyba zmienię zdanie :)
Usuńps. w owym zeszycie #1 nadal jest Twoje ciasto marchwiowe , a zaraz za nim zupa ogórkowa :) mmmmm te dwa przepisy już na stałe wpisały się w menu mojego domu :) i domowników.
UsuńBardzo mnie to cieszy,że moje przepisy smakują..polecam się:)
UsuńSpokojnej nocy :)
JeZeli biszkopt mało urósł czego to wina ? Za mało składników ?
OdpowiedzUsuńJeśli została użyta taka ilość składnikow jak w przepisie to prawdopodobnie za mocno została wmieszana mąka(opadły wtedy białka) lub białka były źle ubite.
UsuńJeju robiłam te ciasto 3 raz, i za kazdym razem cos mi nie wyjdzie.... ale ciasto mi smakuje i strasznie sie na nie uparlam :) robie zawsze troche wiecej masy bo ostatnio mi zabraklo... i chyba zle dobralam ilosc skladnikow.... juz tyle czasu ciasto stoi w lodowce a masa ciagle lekko plynna.... moze za duzo danio ? ale dalam 4 danio. 3 szklanki mleka w proszku , 2,5 masla ...
OdpowiedzUsuńWięc tak,nie zwiększaj ilości masła(dzięki temu masa stężeje),jak duże masz te danio?ja robiłam z tych o pojemności 140g,A może za bardzo biszkopty były nasączone i masa podeszła kawą?
UsuńTeraz już nic nie zrobisz więc zostaw ciasto na całą noc w lodówce może stężeje.I jakby co to pytaj,postaram się pomóc.
Co do biszkopta z ręką na sercu z setkę zawaliłam bo albo zakalec albo nie wyrósł itd...
Najważniejsze by mąkę bardzo pomału wmieszać(ręcznie) w białka by nie opadły(a te dobrze ubić jak na bezy)