środa, 6 lipca 2011

A teraz pora na kawę...

Ciasto to pierwszy raz jadłam na zakończeniu roku u córki w przedszkolu.
Było tak wyśmienite że uprosiłam przepis i proszę...
Idealne na tort..wystarczy mniejsza tortownica i będzie super.
Ciasto ogólnie jest słodkie(mleko w proszku).Smak kawy wyczuwalny.Moim zdaniem dużo się go naraz nie da zjeść pomimo to,że jest na prawdę pyszne.
Wersja dla dorosłych: biszkopta nasączyć można alkoholem np likierem kawowym. 

Cappucino

biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijać na puch,dodać cukry.Ubijać nadal dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.Delikatnie,ręcznie wymieszać.
Wylać na prostokątną blachę lub dużą tortownice (ja mam 34cm).
Piekarnik nagrzać do 180stopni i piec biszkopt ok 35min..do suchego patyczka

masa:
- opakowanie cappucino śmietankowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- paczka biszkoptów(okrągłych)
- 2 kostki dobrego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 serki homo waniliowe(u mnie danio)
- 1 żółtko
- pól tabliczki dobrej gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem i żóltkiem.Dodać pól szklanki mleka i jeden serek.Miksować.
Dodawać mleko i serki na zmianę..do wykończenia składników.


Biszkopta przekroić na pół,nasączyć(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny).
Kawę rozpuszczalną i cappucino rozpuścić w szklance wrzątku-ostudzić.

Na połowę biszkopta wyłożyć połowę masy.Na to wykładać biszkopty nasączone w kawie(moczyć przez chwilę bo się rozpadną).Na to wyłożyć połowę z zostawionej masy.
Na to wszystko kładziemy drugą część biszkopta.Smarujemy resztką masy i obficie posypujemy startą czekoladą.
Wkładamy na 2 godziny do lodówki





Smacznego!

20 komentarzy:

  1. biszkopty moczymy w koncu w kawie czy wodzie i cytrynie ? czy jedna warstwe tak druga tak :) ??

    OdpowiedzUsuń
  2. ponowne pytanie ;) kawę capuccino ( całe opakowanie ?? ) i rozpuszczalna mieszamy w tej wodzie 3/4 i sok z cytryny ?? Namieszałam ale pewnie zrozumiesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawy dajesz tyle ile chcesz(wszystko zależy od Twoich kubków smakowych).
      Cytryna i woda jest tylko do nasączenia biszkoptu.

      Usuń
    2. a jaka jest roznica miedzy moczeniem a nasaczeniem :) ? i w czym moczyc tak duze biszkopty?

      Usuń
    3. Można nalać poncz(kawę) do jakiejś większej miseczki lub zwykłego garnka.Biszkopty więcej wsiąkną leżąc w ponczu(moczenie) niż zostaną tylko polane nim np za pomocą łyżeczki(nasączanie)

      Usuń
  3. A czy blachę przed włożeniem ciasta wykładamy papierem ?? albo smarujemy czymś ?? żeby nie było problemu z wyjęciem biszkopta ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem.

      Usuń
  4. No więc zrobiłam :) Jak zwykle za 1 razem coś sknociłam ale wiem gdzie są błędy i mam nadzieję że następnym razem będzie ok . Robiłaś kiedyś to ciasto na prostokątnej blaszce ? Czy składniki są takie same ? Ponieważ gdy byłam na etapie smarowania kawowych biszkoptów przybrakło mi masy... wydaje mi się jednak ze na 1 poziomie dałam jej za dużo bo ciasto ma za dużo masy :) Biszkopty trzymałam chyba za krotko w kawie, albo za mało dałam kawy bo kawy w ogóle nie czuć w cieście. Ale będę próbować 2 raz.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam w takiej formie ale myślę że zrobię w najbliższym czasie...mam taką o wymiarach 28x23x6 cm i zwiększę składniki tak z pół więcej bo właśnie boję się że masy może być za mało.
      Kawę w moim cieście było czuć i to całkiem dobrze.Biszkopt też możesz nasączyć kawą jak masz ochotę.

      Usuń
    2. Mam swój "zeszycik" w którym zapisuje przepisy warte zapamiętania. Na początku nie miałam zamiaru dodawać tego przepisu, ale gdy nie ma już połowy blachy a ja jem więcej niż 3 kawałki dziennie , chyba zmienię zdanie :)

      Usuń
    3. ps. w owym zeszycie #1 nadal jest Twoje ciasto marchwiowe , a zaraz za nim zupa ogórkowa :) mmmmm te dwa przepisy już na stałe wpisały się w menu mojego domu :) i domowników.

      Usuń
    4. Bardzo mnie to cieszy,że moje przepisy smakują..polecam się:)
      Spokojnej nocy :)

      Usuń
  5. JeZeli biszkopt mało urósł czego to wina ? Za mało składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli została użyta taka ilość składnikow jak w przepisie to prawdopodobnie za mocno została wmieszana mąka(opadły wtedy białka) lub białka były źle ubite.

      Usuń
  6. Jeju robiłam te ciasto 3 raz, i za kazdym razem cos mi nie wyjdzie.... ale ciasto mi smakuje i strasznie sie na nie uparlam :) robie zawsze troche wiecej masy bo ostatnio mi zabraklo... i chyba zle dobralam ilosc skladnikow.... juz tyle czasu ciasto stoi w lodowce a masa ciagle lekko plynna.... moze za duzo danio ? ale dalam 4 danio. 3 szklanki mleka w proszku , 2,5 masla ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc tak,nie zwiększaj ilości masła(dzięki temu masa stężeje),jak duże masz te danio?ja robiłam z tych o pojemności 140g,A może za bardzo biszkopty były nasączone i masa podeszła kawą?
      Teraz już nic nie zrobisz więc zostaw ciasto na całą noc w lodówce może stężeje.I jakby co to pytaj,postaram się pomóc.
      Co do biszkopta z ręką na sercu z setkę zawaliłam bo albo zakalec albo nie wyrósł itd...
      Najważniejsze by mąkę bardzo pomału wmieszać(ręcznie) w białka by nie opadły(a te dobrze ubić jak na bezy)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek