Tytuł nie przypadkowy...
Pewnie do niektórych dotarły już wieści że nie wolno blogerom używać nazwy ptasie mleczko ponieważ firma Wedel zastrzegła sobie tą nazwę...
Tak więc dziś najprostszy przepis.
Składniki wystarczają na dość cieniutkie ptasie mleczko(no nie dam rady nie używać tego słowa:D)..
Mojej rodzinie właśnie takie odpowiada ale Wy jeśli chcecie zawsze możecie podwoić składniki...
Można też na spód dać biszkopty..dodać owoce...Co tylko wyobraźnia podpowie:)))
Ptasi problem:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 galaretki (obojętnie jaki smak)
Jedną galaretkę rozrabiamy w 1.5 szklanki wody.Ostudzamy.
Ubijamy mleko na piankę.Dodajemy tężejącą galaretkę.Miksujemy jeszcze kilka chwil.
Wylewamy wszystko do formy-u mnie tortownica(ale musi być bardzo szczelna)
Wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
Rozrabiamy drugą galaretkę tak jak pisze na opakowaniu.Wylewamy na zastygnięte mleczko.
Ptasie mleczko gotowe po całkowitym zastygnięciu galaretki.
Proste szybkie i tanie.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tagi
.muffiny
alkohol
andruty
arbuz
awokado
babka
bagietka
bakalie
banany
barszcz czerwony
bazylia
beszamel
bez pieczenia
beza
biała czekolada
biała kapusta
biała kiełbasa
białka
biały ser
biszkopt
blok czekoladowy
boczek
borówki
Boże Narodzenie
brązowy cukier
brownie
bruschetta
brzoskwinie
budyń
bulion
bułeczki
buraki
cappuccino
cebula
chałka
chili
chleb
chleb tostowy
chleb z maszyny
chlebusie wielkanocne
chrust
chrzan
ciabatta
ciasta i ciasteczka
ciastka deserowe
ciasto drożdżowe
ciasto francuskie
ciasto kruche
ciasto półkruche.
ciasto ucierane
ciasto ucierane.lukier
ciecierzyca
creme patissiere
cukier
cukier waniliowy
cynamon
cytryna
cytryny
cytryny.pomarańcze
czekolada
czerwona kapusta
czosnek
dania drobiowe
dania mączne
dania mięsne
dania na ciepło
dania na słodko
dania z kapustą
dania z makaronem
dania z ziemniaków
desery
desery na zimno
dodatki do ciast
dodatki do dań
dodatki do deserów
domowy chleb
domowy makaron
drożdze
drożdże
drożdżówki
dynia
dżem
ekstrakt waniliowy
fasola
fasola jaś
faworki
fresh cream
galareta
galaretka
gofry
golden syrup
grill
groch
groszek
groszek ptysiowy
groszek zielony
gruszki
grysik
grzanki
grzyby
halloween
herbatniki
idealne dla dzieci
imbir
indyk
inne wypieki
irish cream
jabłka
jajka
jajko
jeżyny
jogurt
jogurt grecki
kabanos
kajzerki
kakao
kapusta kiszona
kapusta pekińska
karkówka
karmelizowane gruszki
karnawał
karpatka
kasza gryczana
kasztany jadalne
kawa
kefir
keks
kiełbasa
kiwi
kluski na parze
knedle
kokos
koktajle
koperek
koreczki
kotleciki
krakersy
kremówka
kruszonka
kukurydza
kurczak
lemon curd
leniwe
likier
lody
lody śmietankowe
lukier
łazanki
majeranek
majonez
mak
makaron
makowiec
maliny
małosolne
małże
mandarynki
marcepan
marchew
masa czekoladowa
masa krówkowa
masło
masło czosnkowe
masło orzechowe
maślanka
mąka pełnoziarnista
melon
michałki
mięso mielone
mięta
migdały
miód
mleczko skondensowane
mleko
mleko w proszku
muffiny
murzynek
mus jabłkowy
musztarda
naleśniki
nutella
odchudzone dania
ogorkowa
ogórek małosolny
ogórki
ogórki kiszone
oliwa z oliwek
oliwy smakowe
oregano
orzechy
otręby
owoce
owoce morza
papryka
parówki
pasty
pasztet
pączki
penne
pestki dynii
pestki słonecznika
pieczarki
pieczeń
pieczone ziemniaki
pieczony kurczak
pieczywo
piegusek
pierniczki
piernik
pierogi
pistacje
piwo
pizza
placki
polewa czekoladowa
pomarańcze
pomidory
por
powidło malinowe
powidło śliwkowe
praliny
prażona cebula
przekąski
przetwory
rabarbar
rodzynki
rosół
rozgrzewająca zupa
ryż
ryż dmuchany
rzodkiewka
salami
sałata
sałatka
sałatki i surówki
schab
ser biały
ser żółty
serek mascarpone
serek philadelphia
serek topiony
serek waniliowy
sernik
skórka pomarańczowa
słonina
smaki dzieciństwa
smoothie
sok malinowy
sorbet
sos custard
sos gravy
sos pomidorowy
sos słodko kwaśny
surówka
suszone pomidory
Sylwester
syrop miętowy
szarlotka
szczypiorek
śledzie
śliwki
śniadanie
tarta
tartaletki
Tłusty Czwartek
toffi.
tortilla
torty
tuńczyk
tymianek
uszka
wanilia
warzywa
wątróbka
Wielkanoc
wiórki kokosowe
wrapy
zakwas
zapiekanki
ziarna
zielona cebulka
ziemniaki
zimne przekąski
zupki chińskie
zupy
żeberka
żelatyna
żółtka
żurawina
żurek
Iwonko, dobijasz mój tyłek tymi pysznościami:) Normalnie chyba się skuszę, a o odchudzaniu pomyślę od...następnego poniedziałku :)) A może zamiast ptasiego to skrzydlate mleczko albo ptasia pianka? :)
OdpowiedzUsuńwpadam dzis z termitami!
OdpowiedzUsuńaz slinka cieknie na takie ptasie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńPtasie mleczko to ptasie mleczko tak czy inaczej ;-) Choćby się je próbowało nazwać zupełnie inaczej i tak w podświadomości zbiorowej ten deser zostanie ptasim mleczkiem :D
OdpowiedzUsuńLubię domowe, a jakże! Zwłaszcza na lato...
Arven..nie sposób się z Tobą nie zgodzić:)
OdpowiedzUsuńubijamy mleko ręcznie ?? Nie można mikserem ? po 60 sekundach nie czuje ręki :)
OdpowiedzUsuńPewnie że można mikserem:) też bym nie czuła :)
UsuńCoś mi nie wyszło.... mleko średnio ubiło się na pianę, a po dodaniu galaretki zrobiła się woda...nie wiem co tam było do miksowania. Najlepsze że moja tortownica nie okazała się tak szczelna jak wierzyłam :D
OdpowiedzUsuńGalaretka powinna być tężejąca żeby można ją było wlać do ubitego mleka.Jak ubijasz wszystko razem robi się taka pianka...dużo bąbelków.
UsuńCo do szczelności tortownicy to ja też kiedyś w nią wierzyłam :D