poniedziałek, 4 lipca 2011

Ptasi problem:)

Tytuł nie przypadkowy...
Pewnie do niektórych dotarły już wieści że nie wolno blogerom używać nazwy ptasie mleczko ponieważ firma Wedel zastrzegła sobie tą nazwę...

Tak więc dziś najprostszy przepis.
Składniki wystarczają na dość cieniutkie ptasie mleczko(no nie dam rady nie używać tego słowa:D)..
Mojej rodzinie właśnie takie odpowiada ale Wy jeśli chcecie zawsze możecie podwoić składniki...
Można też na spód dać biszkopty..dodać owoce...Co tylko wyobraźnia podpowie:)))


Ptasi problem:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 galaretki (obojętnie jaki smak)

Jedną galaretkę rozrabiamy w 1.5 szklanki wody.Ostudzamy.
Ubijamy mleko na piankę.Dodajemy tężejącą galaretkę.Miksujemy jeszcze kilka chwil.
Wylewamy wszystko do formy-u mnie tortownica(ale musi być bardzo szczelna)
Wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
Rozrabiamy drugą galaretkę tak jak pisze na opakowaniu.Wylewamy na zastygnięte mleczko.
Ptasie mleczko gotowe po całkowitym zastygnięciu galaretki.


Proste szybkie i tanie.
Smacznego

9 komentarzy:

  1. Iwonko, dobijasz mój tyłek tymi pysznościami:) Normalnie chyba się skuszę, a o odchudzaniu pomyślę od...następnego poniedziałku :)) A może zamiast ptasiego to skrzydlate mleczko albo ptasia pianka? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadam dzis z termitami!

    OdpowiedzUsuń
  3. az slinka cieknie na takie ptasie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ptasie mleczko to ptasie mleczko tak czy inaczej ;-) Choćby się je próbowało nazwać zupełnie inaczej i tak w podświadomości zbiorowej ten deser zostanie ptasim mleczkiem :D
    Lubię domowe, a jakże! Zwłaszcza na lato...

    OdpowiedzUsuń
  5. Arven..nie sposób się z Tobą nie zgodzić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ubijamy mleko ręcznie ?? Nie można mikserem ? po 60 sekundach nie czuje ręki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można mikserem:) też bym nie czuła :)

      Usuń
  7. Coś mi nie wyszło.... mleko średnio ubiło się na pianę, a po dodaniu galaretki zrobiła się woda...nie wiem co tam było do miksowania. Najlepsze że moja tortownica nie okazała się tak szczelna jak wierzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka powinna być tężejąca żeby można ją było wlać do ubitego mleka.Jak ubijasz wszystko razem robi się taka pianka...dużo bąbelków.
      Co do szczelności tortownicy to ja też kiedyś w nią wierzyłam :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek