sobota, 27 sierpnia 2011

Drożdżówki z ciasta francuskiego z białym serem:

Ciasto francuskie jest ciastem dość czasochłonnym ale moim zdaniem ten czas warto poświęcić.
Pewnie,że można iść na łatwiznę i kupić gotowe.
Niemniej jednak te ciasta bardzo różnią się od siebie i najlepiej samemu sprawdzić czym:)))
Ja robię ciasto francuskie między innymi z tego przepisu.
I nigdy nie robię go w dniu,w którym będę go używać do wypieków..
z prostego powodu..
czasu..
a raczej jego braku:)
Dlatego tak jak dziś,ciasto wyciągnęłam z zamrażalnika a zrobiłam je..hm..kiedyś tam:D
Moja ulubiona wersja to oczywiście z serem białym:)

 Drożdżówki z ciasta francuskiego z białym serem:

- ciasto francuskie
- 250 gr białego sera
- 1 jajko i jedno żółtko
- cukier waniliowy
- cukier puder-ilość do smaku


Ciasto rozwałkować.Pokroić na kwadraty-ich ilość zależy od tego jak duże mają być drożdżówki.

Ser ugnieść widelcem.Dodać jedno żółtko,cukier waniliowy i cukier puder do smaku.

Kłaść ok jednej łyżeczki sera na kwadrat.Przykryć drugim kwadratem.
Boki dokładnie pozlepiać-można użyć do tego widelca.Od góry lekko naciąć ostrym nożem każdą drożdżówkę.
Posmarować rozbełtanym jakiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni ok 10-15minut-do zarumienienia.
Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. domowego francuskiego jeszcze nie robiłam z powodu... no właśnie. Braku czasu. Obiecuję sobie, że jak tylko znajdzie się luźniejszy weekend to się za nie zabiore, ale ten weekend póki co nie nadszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne na pewno smaczne,uwielbiam ciasto francuskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie drożdzówki, ale mi by sie nie chciało, samej robić ciasta, za duzo pracy i czasu ono pochłania. Wolę kupić gotowe ciasto francuskie. Podziwiam osoby ktore same wykonuja to cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek