środa, 14 września 2011

Chatka puchatka

Dziś ciasto na pewno mniej lub więcej znane w internecie.
Ja sugerowałam się przepisem stąd
Sama nie jestem przekonana co do tego ciasta ponieważ jest słodkie (co można wyregulować ilością cukru) i ciężkie.
Zdanie znajomych.którzy chatkę próbowali:-"do kawy idealne".
Nie mniej jednak polecam do wypróbowania :)
Szybkie,tanie i proste do wykonania.

Chatka Puchatka:

- 0,5 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 36 herbatników
- pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki dobrego kakao
- kostka dobrej jakości masła

polewa czekoladowa:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka

Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę.Dodać żółtka.
Dodawać partiami ser biały.Zmiksować.
Masę podzielić na pół.Do jednej dodać kakao.

Połowę herbatników rozłożyć na pergaminie:
w 6 rzędach po 3 herbatniki.Wyłożyć na to masę białą.
Na białą masę poukładać pozostałe herbatniki dokładnie w taki sam sposób jak pierwszą partię.
Rozsmarować masę kakaową.
Masy można też użyć na odwrót:)

Następnie składamy domek z ciasta:
podnosimy oba boki papieru tak aby krańce herbatników zetknęły się razem u góry(trójkąt).
Przydatne są dodatkowe dłonie:))
Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Składniki na polewę topimy na małym ogniu tak długo aż wszystko ładnie się połączy.
Polewamy gotową chatkę.

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. ale to ładnie wygląda :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. To moje ulubione ciasto! Ale Ci zazdroszczę :) Jem je tylko raz do roku, mama zawsze robi je na święta, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ją bardzo lubimy, zwłaszcza mój ojciec, który jakby mu pozwolić, to zjadłby całą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja pierwszy raz widzę. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas się nazywa "piramida" i faktycznie jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Dawno nie jadłam, bo też robi się u mnie raz do roku, na święta:) I mówimy na to chatka Baby Jagi:) Do środka wrzucamy jeszcze bakalie,ale nie zawsze:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jadłam wieki temu. Od dawna mam chęc na to ciasto ale jakoś czasu brak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzień dobry.
    A co zrobić z drugą połową masy białej ???

    OdpowiedzUsuń
  9. Wykorzystujemy całą białą masę...kładziemy ją na pierwsza warstwę herbatników,na nią znowu herbatniki i na to ciemna masa...
    W poście był błąd,przepraszam już poprawiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej czy to ciasto trzeba składać w formie,,chatki" czy mozna ulozyc na tortownicy i zrobic taki torcik ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek