Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty a skórka chrupka.
Dzięki temu,że mięso nadziane jest na butelkę nie leży w swoim wyciekającym tłuszczu.
Przepis prosty w wykonaniu,tani ale niestety nie szybki ponieważ wymaga trzymania natartego przyprawami kurczaka co najmniej 12 godzin w lodówce.Ale warto to zrobić:)
Kurczak na piwie:
- butelka piwa- kurczak
- 1 cebula i 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz,tymianek,rozmaryn,bazylia,słodka i ostra papryka,mielony kminek
(przyprawy jakie tylko chcemy)
Kurczaka dokładnie umyć.Wyłożyć do miski i porządnie natrzeć przyprawami.Dodać pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na min 12 h.
Butelkę dokładnie myjemy i usuwamy wszystkie naklejki.
Odlewamy połowę piwa.
Kurczaka sadzamy na butelce,tak by szyjka butelki była widoczna i wkładamy na stojąco do brytfanki.Dodajemy mieszankę przypraw w której kurczak się marynował.Dolewamy odlane piwo.
Kurczaka pieczemy w 180 stopniach ok 2h.
Podlewając go co jakiś czas sosem z brytfanki.
Podajemy według uznania.
Smacznego!!!
Tez takiego robiłam i stwierdzam że jest pyszny...mniam:-)
OdpowiedzUsuńSiostra moja robila takiego wlasnie kuraka...ja sie boje,ze mi ta butelka/puszka eksploduje w piekarniku :P
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie...moze jednak zaryzykuje;)
Nie eksploduje...koniecznie wypróbuj:)
OdpowiedzUsuńWygląda groźnie;) Ale na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić tego kurczaka chocby dla samego widoku jak "siedzi" na tym piwie :P
OdpowiedzUsuń