Czy to w ogóle możliwe?
Pewnie że możliwe...Sera nie ma...ale na naszej liście zakupów:)
Serek produkujemy sami.A jak wiadomo co zrobi się samemu jest na bank lepsze niż to co w sklepie.
Polecam ten serniczek z całego serca.Dostałam ten przepis od mojej byłej sąsiadki i tak od kilkunastu lat króluje u mnie w domu.
Sernik na zimno
Ser:
-litr i szklanka mleka(3.2%)
-0,5l śmietany 18%
-6 dużych jajek
Mleko zagotować.Na gotujące wlać śmietanę z roztrzepanymi jajami.Czekać aż wytworzy się serek.Od czasu do czasu lekko przemieszać drewnianą łyżką "od dna"
Tak mniej więcej wygląda gotowy serek
Wylać na sitko- o możliwie jak najmniejszych dziurkach.Mieszać delikatnie od czasu do czasu aż do całkowitego wystygnięcia.
masa serowa:
-kostka masła najwyższej jakości
-cukier waniliowy
- niepełna szklanka cukru pudru
Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę.Dodawać po łyżce wystudzonego serka.
reszta składników:
-biszkopty-najlepsze podłużne typu lady fingers
-owoce(kilka sztuk)- u mnie truskawki
-galaretka dobrana do owoców-u mnie truskawkowa
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć biszkoptami(tylko spód).
Na to dać masę serową.Ułożyć owoce.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę rozrobić w ciut mniejszych proporcjach wody.Ostudzić.
Wylewać "po łyżce" na ciasto.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wyciągnąć z lodówki min.20min przed podaniem.
Smacznego
wtorek, 28 czerwca 2011
Sernik bez sera??
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tagi
.muffiny
alkohol
andruty
arbuz
awokado
babka
bagietka
bakalie
banany
barszcz czerwony
bazylia
beszamel
bez pieczenia
beza
biała czekolada
biała kapusta
biała kiełbasa
białka
biały ser
biszkopt
blok czekoladowy
boczek
borówki
Boże Narodzenie
brązowy cukier
brownie
bruschetta
brzoskwinie
budyń
bulion
bułeczki
buraki
cappuccino
cebula
chałka
chili
chleb
chleb tostowy
chleb z maszyny
chlebusie wielkanocne
chrust
chrzan
ciabatta
ciasta i ciasteczka
ciastka deserowe
ciasto drożdżowe
ciasto francuskie
ciasto kruche
ciasto półkruche.
ciasto ucierane
ciasto ucierane.lukier
ciecierzyca
creme patissiere
cukier
cukier waniliowy
cynamon
cytryna
cytryny
cytryny.pomarańcze
czekolada
czerwona kapusta
czosnek
dania drobiowe
dania mączne
dania mięsne
dania na ciepło
dania na słodko
dania z kapustą
dania z makaronem
dania z ziemniaków
desery
desery na zimno
dodatki do ciast
dodatki do dań
dodatki do deserów
domowy chleb
domowy makaron
drożdze
drożdże
drożdżówki
dynia
dżem
ekstrakt waniliowy
fasola
fasola jaś
faworki
fresh cream
galareta
galaretka
gofry
golden syrup
grill
groch
groszek
groszek ptysiowy
groszek zielony
gruszki
grysik
grzanki
grzyby
halloween
herbatniki
idealne dla dzieci
imbir
indyk
inne wypieki
irish cream
jabłka
jajka
jajko
jeżyny
jogurt
jogurt grecki
kabanos
kajzerki
kakao
kapusta kiszona
kapusta pekińska
karkówka
karmelizowane gruszki
karnawał
karpatka
kasza gryczana
kasztany jadalne
kawa
kefir
keks
kiełbasa
kiwi
kluski na parze
knedle
kokos
koktajle
koperek
koreczki
kotleciki
krakersy
kremówka
kruszonka
kukurydza
kurczak
lemon curd
leniwe
likier
lody
lody śmietankowe
lukier
łazanki
majeranek
majonez
mak
makaron
makowiec
maliny
małosolne
małże
mandarynki
marcepan
marchew
masa czekoladowa
masa krówkowa
masło
masło czosnkowe
masło orzechowe
maślanka
mąka pełnoziarnista
melon
michałki
mięso mielone
mięta
migdały
miód
mleczko skondensowane
mleko
mleko w proszku
muffiny
murzynek
mus jabłkowy
musztarda
naleśniki
nutella
odchudzone dania
ogorkowa
ogórek małosolny
ogórki
ogórki kiszone
oliwa z oliwek
oliwy smakowe
oregano
orzechy
otręby
owoce
owoce morza
papryka
parówki
pasty
pasztet
pączki
penne
pestki dynii
pestki słonecznika
pieczarki
pieczeń
pieczone ziemniaki
pieczony kurczak
pieczywo
piegusek
pierniczki
piernik
pierogi
pistacje
piwo
pizza
placki
polewa czekoladowa
pomarańcze
pomidory
por
powidło malinowe
powidło śliwkowe
praliny
prażona cebula
przekąski
przetwory
rabarbar
rodzynki
rosół
rozgrzewająca zupa
ryż
ryż dmuchany
rzodkiewka
salami
sałata
sałatka
sałatki i surówki
schab
ser biały
ser żółty
serek mascarpone
serek philadelphia
serek topiony
serek waniliowy
sernik
skórka pomarańczowa
słonina
smaki dzieciństwa
smoothie
sok malinowy
sorbet
sos custard
sos gravy
sos pomidorowy
sos słodko kwaśny
surówka
suszone pomidory
Sylwester
syrop miętowy
szarlotka
szczypiorek
śledzie
śliwki
śniadanie
tarta
tartaletki
Tłusty Czwartek
toffi.
tortilla
torty
tuńczyk
tymianek
uszka
wanilia
warzywa
wątróbka
Wielkanoc
wiórki kokosowe
wrapy
zakwas
zapiekanki
ziarna
zielona cebulka
ziemniaki
zimne przekąski
zupki chińskie
zupy
żeberka
żelatyna
żółtka
żurawina
żurek
pycha...mniammm...chyba sie zaraz pojawie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńchcę natychmiast!!!!
OdpowiedzUsuńprzez Ciebie przytyję
Powiem tak..
OdpowiedzUsuńmusicie się pospieszyć,,zostało dokładnie pół...
Agata ja przez tego bloga na bank dodam sobie następne kg:d
to się nazywa prawdziwy, domowy sernik!
OdpowiedzUsuńNo proszę! Na pewno wykorzystam kiedyś pomysł z tą domową produkcją sera, bo często go nie mam, a do Polskiego sklepu mam dość daleko.
OdpowiedzUsuńnoo.. to w pewnym sensie też jest ser:D
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Kilka razy zdarzyło mi się samej zrobić ser i potem jeść go na kanapkach ale nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić z niego sernik :)
OdpowiedzUsuńNikol doskonale to rozumiem ponieważ też nie mieszkam w Polsce:)Pozdrawiam z wyspy obok:)))
OdpowiedzUsuńczy ten ser nadaje sie takze do pieczenia?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nigdy nie piekłam tego sera więc nie dam ręki sobie uciąć czy się da ale wydaje mi się.że tak..w końcu to ser:)))
UsuńMogę to potwierdzić dopiero wtedy jak sama wypróbuje:)
Pozdrawiam
dzikeuje bardzo ... niewiem kiedy sprobuje ... moze ty bedziesz pierwsza:) wiec jak cos czekam na rezulataty :)
Usuńpozdrawiam
Powodzenia:)
UsuńI daj znać co tego wyszło:)))
do gotującego mleka dodać śmietanę z roztrzepanymi jajami....czyli jajka roztrzepać ze śmietaną czy można dodawać składniki do mleka oddzielnie ?
OdpowiedzUsuńJajka wymieszać ze śmietaną i dopiero wlać na gotujące się mleko.Pozdrawiam.
UsuńWylewac galarertke " po łyżce " ???
OdpowiedzUsuńgalaretke wylewac " po lyzce" czyli jak?
OdpowiedzUsuńTrzymać łyżkę/łyżeczkę nad sernikiem i lać na nią galaretkę.W ten sposób galaretka nie "uszkodzi" masy serowej i rozleje się idealnie po powierzchni.
Usuńcale małe opakowanie cukru waniliowego ?? Jutro sie za nie zabieram :)
OdpowiedzUsuńpewnie masz na myśli cukier wanilinowy,mnie chodzi o cukier z prawdziwą wanilią -http://strawberriescreamlife.blogspot.ie/2013/01/cukier-i-ekstrakt-waniliowy.html
Usuńale w ostateczności możesz dać cukier wanilinowy
życzę udanych wypieków:)
ooo ;( myslalam ze taki, i ile tego cukru ???
UsuńA to już zależy od Ciebie...czy lubisz bardzo wanilię...myślę że dwie trzy łyżeczki wystarczą.
Usuńdwie trzy łyżeczki....uops....dałam duuuuużo więcej ale juz jestem po zmiksowaniu tego wszytskiego i nie jest tak bardzo słodkie. Teraz jestem na etapie biszkoptów no i pytanie czy mam je kruszyć ? Kupilam galaretke kiwi i owoce kiwi i dopiero sie dowiedzialam ze na kiwi nie wylewa sie galaretki :D
UsuńNiestety kiwi nie nadaje się do tego.
Usuńostatnie pytanie zanim zaczne robic, jak dlugo gotowac ser ?
OdpowiedzUsuńMyślę że 10 min powinno wystarczyć.Musi widać wyraźnie grudki sera oddzielone od serwatki.
Usuńjeszcze jedno pytanie :D czy te biszkopty trzeba pokrószyć ?? Boziu...jestem taka ciemna w pichceniu ....
OdpowiedzUsuńJa też kiedyś nie wiele o tym wiedziałam.A biszkoptów nie kruszyny dajemy w całości.
UsuńZrobiłam ! Trochę przesadziłam z cukrem ale bardzo smaczne. Ser - super. Mam tylko pytanie, czy w ciastach takiego typu można dać na spód coś innego niż biszkopty ? Nie wiem jak to wygląda u Ciebie ale u mnie w ogóle nie trzymają się sera...wiec moje ciasto składa się z dwóch warstw - ser i galaretka + biszkopty. Kroje, i mam dwie części ciasta na talerzu. Może trzeba te biszkopty moczyć ?
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje.
UsuńCo do biszkoptów masa musiała być za sucha ponieważ mnie się nie rozwarstwia.Wtedy faktycznie można by lekko je namoczyć.Do spodu można użyć też zmielonych ciastek z masłem.
Może faktycznie trochę za długo gotowałam ser... :) a do zmielonych ciastek dużo masła :)?? Jesteś geniuszem .
OdpowiedzUsuńhehehe dziekuję :)
UsuńCo do ciastek to na 150g zmielonych ciasteczek dajemy 100g masła.Zagniatamy,wykładamy formę i do lodówki albo piekarnika.
jaka Forma do pieczenia? chodzi mi o średnicę? :D
OdpowiedzUsuńmoja ma 26cm:)
Usuń