piątek, 27 czerwca 2014

Pełnoziarnista tarta z owocami i budyniem różanym na trzecie urodziny


Aż trudno mi uwierzyć,że to już 3 lata mojej przygody z blogosferą kulinarną.Niby to aż trzy lata a ja wciąż się uczę.Dalej nie zrobiłam swojego zakwasu na chleb,tzn zrobiłam i to nie jeden ale niestety wszystkie zabiłam.
W skrócie wiem,że jeszcze daleka droga przede mną.
Dziękuje Wam za motywację,krytykę i dobre słowa.
Po prostu dziękuje,że ze mną jesteście.
Urodzinowo więc zapraszam na pełnoziarnistą tartę z budyniem różanym,truskawkami i czereśniami.



składniki:

na ciasto:
- 2 jajka
- 2.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę do tart (28cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.Wykładamy ciastem,boki i spód.Przykrywamy pergaminem i dodajemy obciążenie(fasolka,kulki ceramiczne,ryż).
Tak przygotowaną tartę pieczemy 15 min.Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 10min.
Studzimy w otwartym piekarniku.

na budyń:
- pół laski wanilii(ewentualnie cukier z wanilią)
- 3/4 l mleka
- ok pół szklanki cukru różanego-można zmniejszyć lub zwiększyć ilość
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka

Odlewamy ok 3/4 szklanki mleka,resztę wlewamy do garnka dodając cukier wraz z przekrojoną i wyskrobaną laskę wanilii.
W pozostawionym mleku rozrabiamy dokładnie żółtka i obydwie mąki,tak by nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wyciągamy laskę wanilii i wlewamy rozrobione mąki z żółtkami i mlekiem.
Mieszamy intensywnie by nie dopuścić do powstania grudek.


Wylewamy na podpieczony i wystudzony spód.
Dekorujemy truskawkami i czereśniami,dodajemy kilka listków mięty.
Gotową tartę wstawiamy na 2h do lodówki.








smacznego!!!

Tym urodzinowym postem żegnam się z Wami na dwa m-ce.
W miarę aktywna będę tu instagram i tu facebook.
Udanych wakacji wszystkim życzę :)
Do zobaczenia!

15 komentarzy:

  1. Sto lat Kochana!
    A tarta wręcz obłędna, cudna, boska, no brak słów żeby określić!
    Budyń, kruche ciasto i letnie owoce, to najlepsze co może być i jeszcze ten różany dodatek:D fenomenalna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta cudna :) Najlepsze życzenia z okazji 3 lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetnie wygląda ta tarta! ; )
    Krem różany brzmi ciekawie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejnych lat życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. obyś szybko do nad wróciła:)najlepsze życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam i bardzo polecam,pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały blog, aż żałuję, że dopiero teraz na niego trafiłam!
    Gratuluję zapału i świetnych przepisów, w których często wykorzystujesz zdrowsze składniki (to dla mnie bardzo ważne).
    Pozdrawiam serdecznie i liczę na kolejne kulinarne inspiracje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za tak miłe słowa,bardzo budujące.
      Serdecznie pozdrawiam. Iwona

      Usuń
  8. wygląda przepysznie! cierpliwości w prowadzeniu bloga :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  9. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek