Aż trudno mi uwierzyć,że to już 3 lata mojej przygody z blogosferą kulinarną.Niby to aż trzy lata a ja wciąż się uczę.Dalej nie zrobiłam swojego zakwasu na chleb,tzn zrobiłam i to nie jeden ale niestety wszystkie zabiłam.
W skrócie wiem,że jeszcze daleka droga przede mną.
W skrócie wiem,że jeszcze daleka droga przede mną.
Dziękuje Wam za motywację,krytykę i dobre słowa.
Po prostu dziękuje,że ze mną jesteście.
Urodzinowo więc zapraszam na pełnoziarnistą tartę z budyniem różanym,truskawkami i czereśniami.
Po prostu dziękuje,że ze mną jesteście.
Urodzinowo więc zapraszam na pełnoziarnistą tartę z budyniem różanym,truskawkami i czereśniami.
składniki:
na ciasto:
- 2 jajka
- 2.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę do tart (28cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.Wykładamy ciastem,boki i spód.Przykrywamy pergaminem i dodajemy obciążenie(fasolka,kulki ceramiczne,ryż).
Tak przygotowaną tartę pieczemy 15 min.Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 10min.
Studzimy w otwartym piekarniku.
na budyń:
- pół laski wanilii(ewentualnie cukier z wanilią)
- 3/4 l mleka
- ok pół szklanki cukru różanego-można zmniejszyć lub zwiększyć ilość
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
Odlewamy ok 3/4 szklanki mleka,resztę wlewamy do garnka dodając cukier wraz z przekrojoną i wyskrobaną laskę wanilii.
W pozostawionym mleku rozrabiamy dokładnie żółtka i obydwie mąki,tak by nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wyciągamy laskę wanilii i wlewamy rozrobione mąki z żółtkami i mlekiem.
Mieszamy intensywnie by nie dopuścić do powstania grudek.
Wylewamy na podpieczony i wystudzony spód.
Dekorujemy truskawkami i czereśniami,dodajemy kilka listków mięty.
Gotową tartę wstawiamy na 2h do lodówki.
smacznego!!!
Tym urodzinowym postem żegnam się z Wami na dwa m-ce.
W miarę aktywna będę tu instagram i tu facebook.
Udanych wakacji wszystkim życzę :)
Do zobaczenia!
Sto lat Kochana!
OdpowiedzUsuńA tarta wręcz obłędna, cudna, boska, no brak słów żeby określić!
Budyń, kruche ciasto i letnie owoce, to najlepsze co może być i jeszcze ten różany dodatek:D fenomenalna!
dziekuje:)
UsuńTarta cudna :) Najlepsze życzenia z okazji 3 lat blogowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :)
UsuńWow, świetnie wygląda ta tarta! ; )
OdpowiedzUsuńKrem różany brzmi ciekawie! *.*
kolejnych lat życzę:)
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
Usuńobyś szybko do nad wróciła:)najlepsze życzenia:)
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
Usuńzrobilam i bardzo polecam,pozdrawiam ania
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńWspaniały blog, aż żałuję, że dopiero teraz na niego trafiłam!
OdpowiedzUsuńGratuluję zapału i świetnych przepisów, w których często wykorzystujesz zdrowsze składniki (to dla mnie bardzo ważne).
Pozdrawiam serdecznie i liczę na kolejne kulinarne inspiracje :))
Bardzo dziękuje za tak miłe słowa,bardzo budujące.
UsuńSerdecznie pozdrawiam. Iwona
wygląda przepysznie! cierpliwości w prowadzeniu bloga :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty