wtorek, 29 stycznia 2013

Buraczkowy murzynek

Dziś trochę inny murzynek.Bardzo czekoladowy i wilgotny w środku.
Do ciasta używamy buraki ale są całkowicie nie wyczuwalne w smaku.
Następnym razem urozmaicę przepis i dodam np orzechy.
Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga użycia miksera.
Polecam!!!

                                                                  inspiracja

składniki:
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady-min 70% kakao
- 3 jajka
- 300g ugotowanych buraków
- 200g cukru
- 240ml oleju
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g kakao
- 200g mąki

Jajka mieszamy łyżką razem z olejem i cukrem.Dodajemy czekoladę,starte na papkę buraki,plus ekstrakt.Mieszamy.
Dodajemy przesiane suche składniki.
Wszystko razem dokładnie łączymy i wylewamy do formy keksowej.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok godziny,do tzw suchego patyczka.

Gotowe ciasto można polać czekoladą ale nie jest to konieczne.

Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Super, uwielbiam ciasta warzywne za fakt, że nie czuć w nich warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień Dobry

    - 240l oleju ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Idealne ciasto dla mnie :) Uwielbiam marchewkowe, a teraz zrobię na pewno buraczkowe :D Dziękuję za przepis :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę kiedyś upiec takie ciacho:) bardzo mnie intrygują te buraczki, a twoje ciasto bardzo zachęca do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam do wypróbowania:)

      Usuń
  5. Uwielbiam miny moich dzieciaków pt " TO NIEMOŻLIWE , ŻE W TYM CIEŚCIE SA BURACZKI !" " ŻARTUJESZ SOBIE MAMO , JAK W CIEŚCIE MOŻE BYĆ MARCHEWKA ? " - ich miny - bezcenne :):):)
    bardzo ciekawy przepis ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne podsumowanie:)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Robiłam ciacho z burakami - dobre było :) Twoje w dodatku wygląda tak ślicznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje..no niebo w gębie:))Pozdrawiam

      Usuń
  7. Jeszcze z burakam nie piekła, chyba się skuszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Te buraczki bardzo intrygują. Trzeba koniecznie wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta czekolada na murzynku aż kusi by wziąć kawałeczek - już sobie wyobrażam jak rozpuszcza się w ustach, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobilam to pyszne ciacho!!! no i polowy juz nie ma.. pyszne, polecam:)
    zdjecia sa na moim blogu
    http://kuchareczkaagusia.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek