Dziś trochę inny murzynek.Bardzo czekoladowy i wilgotny w środku.
Do ciasta używamy buraki ale są całkowicie nie wyczuwalne w smaku.
Następnym razem urozmaicę przepis i dodam np orzechy.
Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga użycia miksera.
Polecam!!!
składniki:
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady-min 70% kakao
- 3 jajka
- 300g ugotowanych buraków
- 200g cukru
- 240ml oleju
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g kakao
- 200g mąki
Jajka mieszamy łyżką razem z olejem i cukrem.Dodajemy czekoladę,starte na papkę buraki,plus ekstrakt.Mieszamy.
Dodajemy przesiane suche składniki.
Wszystko razem dokładnie łączymy i wylewamy do formy keksowej.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok godziny,do tzw suchego patyczka.
Gotowe ciasto można polać czekoladą ale nie jest to konieczne.
Smacznego!!!
Super, uwielbiam ciasta warzywne za fakt, że nie czuć w nich warzyw.
OdpowiedzUsuńWypróbuję:)
OdpowiedzUsuńDzień Dobry
OdpowiedzUsuń- 240l oleju ?
przepraszam już poprawiłam:)
UsuńHa! Idealne ciasto dla mnie :) Uwielbiam marchewkowe, a teraz zrobię na pewno buraczkowe :D Dziękuję za przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Daj znać czy smakowało:))
Usuńmuszę kiedyś upiec takie ciacho:) bardzo mnie intrygują te buraczki, a twoje ciasto bardzo zachęca do pieczenia!
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam do wypróbowania:)
UsuńUwielbiam miny moich dzieciaków pt " TO NIEMOŻLIWE , ŻE W TYM CIEŚCIE SA BURACZKI !" " ŻARTUJESZ SOBIE MAMO , JAK W CIEŚCIE MOŻE BYĆ MARCHEWKA ? " - ich miny - bezcenne :):):)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis ...
Idealne podsumowanie:)Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńRobiłam ciacho z burakami - dobre było :) Twoje w dodatku wygląda tak ślicznie...
OdpowiedzUsuńA jak smakuje..no niebo w gębie:))Pozdrawiam
UsuńJeszcze z burakam nie piekła, chyba się skuszę:-)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńCiekawy przepis. Te buraczki bardzo intrygują. Trzeba koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ta czekolada na murzynku aż kusi by wziąć kawałeczek - już sobie wyobrażam jak rozpuszcza się w ustach, mniam!
OdpowiedzUsuńzrobilam to pyszne ciacho!!! no i polowy juz nie ma.. pyszne, polecam:)
OdpowiedzUsuńzdjecia sa na moim blogu
http://kuchareczkaagusia.blogspot.co.uk