sobota, 23 marca 2013

Babciny zakwas na żurek

To nie jest mój pierwszy zakwas na żurek jednak nigdy nie dałam wpisu na bloga ani nigdy nie spisałam na kartkach przepisu.
Co roku przed świętami dzwonię do babci,żeby podała mi dokładne proporcje(skleroza nie boli):)))
Nie będę rozpisywać się o zaletach domowego zakwasu nad kupnym bo to chyba jest oczywiste dlatego też od razu przechodzę do sedna sprawy...


składniki:
- 0.5l przegotowanej wody
- 250g mąki żytniej
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 listki laurowe
- po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

Z tym,że babcia twierdzi,że przyprawy są zbyteczne ale można je dodać.

Wszystko składniki mieszamy razem i odstawiamy do słoika który przykrywamy ściereczką lub talerzykiem.

Zakwas jest gotowy po ok 4 dniach.Po tym czasie jeśli nie zostanie od razu wykorzystany trzeba przechowywać go w lodówce.

Na zdjęciu widać świeżo zrobiony zakwas.Jak tylko się rozwarstwi zrobię kolejne zdjęcie i je wkleję.

edit:
a tak wygląda zakwas po czterech dniach...



Gotowy zakwas mieszamy,przecedzamy i wlewamy do gotującego się żurku.Przepis na żurek tutaj
Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. U mnie też Babcia od niepamiętnych czasów robi zakwas i na żur i na barszcz biały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. będzie smaczny żurek jak nic:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hej tu Tomek.Jak teraz nastawię to będzie gotowy do soboty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Powinien dojść..trzymaj raczej w cieplejszym miejscu i nie wkładaj już do lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam , czy z zakwasu na chleb można zrobić żurek ? Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie robiłam żurku na takim zakwasie więc nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.Proszę o wybaczenie:)Iwona

      Usuń
  6. ... a i ile zupki z tych proporcji otrzymam ...? pierwsze święta wyprawiam .... ;)pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykorzystuję cały ten zakwas na ok 3/4 litry zupy.Jednak Ty wcale nie musisz wlewać całego zakwasu.Wszystko zależy od Twoich kubków smakowych:)

      Usuń
  7. Bardzo dziękuję , zakwas już wymieszałam ,,, stoi dumnie w słoju obok misy z ... zakwasem na chleb ;).... 4 litry zupy mi wystarczą, lubię dość kwaśną..
    Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę w takim razie bardzo udanych świąt:)Pozdrawiam

      Usuń
  8. Z wzajemnością smacznych ;)
    Widzę u Ciebie kilka fajnych przepisów, przełożę je sobie na mój ukochany thermomix i ......... mniam.
    Zacznę jutro od masła orzechowego;)
    Dobranoc
    Anna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek