To nie jest mój pierwszy zakwas na żurek jednak nigdy nie dałam wpisu na bloga ani nigdy nie spisałam na kartkach przepisu.
Co roku przed świętami dzwonię do babci,żeby podała mi dokładne proporcje(skleroza nie boli):)))
Nie będę rozpisywać się o zaletach domowego zakwasu nad kupnym bo to chyba jest oczywiste dlatego też od razu przechodzę do sedna sprawy...
składniki:
- 0.5l przegotowanej wody
- 250g mąki żytniej
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 listki laurowe
- po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
Z tym,że babcia twierdzi,że przyprawy są zbyteczne ale można je dodać.
Wszystko składniki mieszamy razem i odstawiamy do słoika który przykrywamy ściereczką lub talerzykiem.
Zakwas jest gotowy po ok 4 dniach.Po tym czasie jeśli nie zostanie od razu wykorzystany trzeba przechowywać go w lodówce.
Na zdjęciu widać świeżo zrobiony zakwas.Jak tylko się rozwarstwi zrobię kolejne zdjęcie i je wkleję.
edit:
a tak wygląda zakwas po czterech dniach...
Gotowy zakwas mieszamy,przecedzamy i wlewamy do gotującego się żurku.Przepis na żurek tutaj
Smacznego!!!
U mnie też Babcia od niepamiętnych czasów robi zakwas i na żur i na barszcz biały :)
OdpowiedzUsuńbędzie smaczny żurek jak nic:)
OdpowiedzUsuńdzis nastawilam..
OdpowiedzUsuńhej tu Tomek.Jak teraz nastawię to będzie gotowy do soboty?
OdpowiedzUsuńPowinien dojść..trzymaj raczej w cieplejszym miejscu i nie wkładaj już do lodówki:)
OdpowiedzUsuńWitam , czy z zakwasu na chleb można zrobić żurek ? Anna
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie robiłam żurku na takim zakwasie więc nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.Proszę o wybaczenie:)Iwona
Usuń... a i ile zupki z tych proporcji otrzymam ...? pierwsze święta wyprawiam .... ;)pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńJa wykorzystuję cały ten zakwas na ok 3/4 litry zupy.Jednak Ty wcale nie musisz wlewać całego zakwasu.Wszystko zależy od Twoich kubków smakowych:)
UsuńBardzo dziękuję , zakwas już wymieszałam ,,, stoi dumnie w słoju obok misy z ... zakwasem na chleb ;).... 4 litry zupy mi wystarczą, lubię dość kwaśną..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna
Życzę w takim razie bardzo udanych świąt:)Pozdrawiam
UsuńZ wzajemnością smacznych ;)
OdpowiedzUsuńWidzę u Ciebie kilka fajnych przepisów, przełożę je sobie na mój ukochany thermomix i ......... mniam.
Zacznę jutro od masła orzechowego;)
Dobranoc
Anna