Chodziło za mną to ciasto już od dawna.W końcu nadszedł ten dzień.
Kocham serniki,lubię budyń więc to ciasto jest moim faworytem.
Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest tego warte.
Polecam!
Serniko-budyniowiec na kruchym spodzie:
ciasto kruche:
-kostka masła
-pół szklanki cukru
-3 szklanki mąki tortowej lub pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-3 żółtka
-jajko
Wszystkie składniki połączyć.Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
Wyłożyć tortownicę ciastem,zostawiając trochę do ozdoby.Zrobić kilka dziurek widelcem.
masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- mleko
Budynie zrobić według przepisu zmniejszając ilość mleka do 1.5szklanki
Gorący budyń wyłożyć na kruche ciasto.Odstawić do wystygnięcia.
masa serowa:
- 0.5 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
- 150 g kostki masła
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodawać stopniowo żółtka i ser biały.Wsypać budyń,miksować jeszcze kilka sekund.
Białka ubić i delikatnie połączyć z masą serową.
Wylać na zimny budyń.
Ozdobić paseczkami z pozostałego kruchego ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok godziny.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.(u mnie spędził całą noc w lodówce)
Jest wtedy najlepszy.
Bardzo polecam!
Smacznego!!
wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka kombinacja! Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
o jesuuuuuu...czy ja moge wpasc do Ciebie na kawe i to pyszne ciasto?
OdpowiedzUsuńtylko się pospiesz:)))
OdpowiedzUsuńPycha:) bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńserniczek, ze palce lizac:)
OdpowiedzUsuńrównież uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńbudyń i sernik to rzeczywiście smaki pretendujące do faworyta:-)
OdpowiedzUsuńalez bosko wygląda!!!
OdpowiedzUsuńkolejny przepis do zrobienia :D
OdpowiedzUsuń