Bardzo smaczny posiłek,idealny na śniadanie.
Pomidorowa bruschetta:
(ilość składników zależy od nas)
- bułki typu ciabatta ale tak naprawdę może być zwykła bagietka
- pomidory
- czosnek
- sól,pieprz,świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Bułki pokroić na grube kromki.Posmarować oliwą z oliwek.Natrzeć czosnkiem-można pominąć,wtedy dodajemy czosnek do pomidorów.
Smażyć na patelni lub opiec w piekarniku na złocisty kolor z każdej strony.
Pomidory umyć,sparzyć.Obrać ze skóry.Usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Można dodać wyżej wspomniany czosnek.
Posolić i popieprzyć do smaku.Dodać poszatkowaną bazylie(można pominąć i tylko przyozdobić listkiem bazylii)
Wyłożyć sporą porcję pomidorów na ciepłe pieczywo.
Podawać od razu.
Można pomidory również podać w wersji na ciepło.Wystarczy je lekko podsmażyć na oliwie z oliwek.Dosłownie kilka sekund na mocno rozgrzanej patelni.
Jeśli bułka będzie dobrze podpieczona,nie nasiąknie od razu od soku z pomidorów.Z tego też powodu pomidory solimy dopiero przed podaniem.
Smacznego!!!
uwielbiam, mogłabym jeść na śniadanie, obiad czy kolację :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam pomidory w każdej postaci,
OdpowiedzUsuńbruschetta to znakomity pomysł na śniadanie, zamiast pomidorówki :)
Pozdrawiam serdecznie, z pewnością będę zaglądała po przepisy - jak widać nie tylko truskawkowe :)
http://amu-am.blogspot.com/
Robię bardzo często na kolacje;) Pycha
OdpowiedzUsuńŚwietna opcja na śniadanie. ;)
OdpowiedzUsuń