- pół kg kapusty kiszonej razem z wodą
- kilka suszonych grzybów
- pół kg pieczarek
- duża cebula
- ok 0.5 l bulionu
- świeżo zmielony pieprz,3 listki laurowe,kminek
- ewentualnie sól-ja nie użyłam ponieważ kapusta była wystarczająco słona/kwaśna
- makaron łazanki-przepis na domowy
Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin.
Cebulę pokroić w grubą kostkę.Podsmażyć na małej ilości oleju.
Dodać pokrojone pieczarki (kształt obojętny) i odsączone,pokrojone grzyby.
Podlać wodą spod grzybów leśnych.Wrzucić listki laurowe i ok łyżeczki kminku.
Kapustę można pokroić na mniejsze kawałki (lepsze trawienie).
Dodać do grzybów.Wlać wodę spod kapusty i bulion.
Dusić do miękkości kapusty i zredukowania płynów.
Popieprzyć i ewentualnie posolić do smaku.
Makaron ugotować al dente.Wrzucić do miękkiej kapusty.
Podawać jako samodzielne danie.
Smacznego!!!
wieki niemialam w ustach lazanek...smaka mi narobilas
OdpowiedzUsuńjutro lazanki na obiad,chyba juz z 10 lat nie jadlam.aneczka
OdpowiedzUsuń