wtorek, 11 października 2011

Szarlotka sypana

Dziś kolejny już przepis na szarlotkę.
Chyba jest to ulubione ciasto w moim domu.
Robię ją często w różnych wariacjach.Lubią ją wszyscy domownicy..ja już troszkę mniej:))
Dzisiejszy przepis jest znany większości-przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja oparłam się na przepisie z blogu "Moje wypieki".
Szarlotka sypana jest prostym ciastem.
Robi się ją niezmiernie szybko,małym nakładem pracy.
Smakuje Wyśmienicie!



składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon-ilość jaką lubicie ( u mnie to duża ilość)
- 1.5-2 kg kwaśnych jabłek
- 3/4 kostki masła-najlepiej włożyć na godzinę do zamrażalnika

Jabłka obrać.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Lekko posłodzić(niekonieczne) i dodać cynamon.Wymieszać.Podzielić na dwie części.

Suche składniki połączyć i podzielić na 3 części np.do 3 miseczek.

Tortownice ( moja ma średnicę 21) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Na spód wysypać równomiernie jedną część suchego.Na to wyłożyć jedną część jabłek.
I znowu sypiemy suche składniki i na to pozostałe jabłka.
Kończymy "suchą" warstwą.
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rozłożyć równomiernie na górze ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut.
Ważne! Jeśli tortownica jest nieszczelna  na dolnej półce w piekarniku kładziemy blachę,żeby topiące masło miało gdzie spływać.


Rewelacyjnie smakuje na ciepło.

Smacznego!!

5 komentarzy:

  1. pyszniasto wyglada:) i juz siegam po kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nie wiem czy po raz n-ty przyznawać się, że nadal jej nie upiekłam ;) Tak znana, a mnie ciągle obca...i tak piękna!

    OdpowiedzUsuń
  3. @Arven..ja mam masę takich przepisów:)))
    Wszyscy robią tylko nie ja:))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek