Chyba jest to ulubione ciasto w moim domu.
Robię ją często w różnych wariacjach.Lubią ją wszyscy domownicy..ja już troszkę mniej:))
Dzisiejszy przepis jest znany większości-przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja oparłam się na przepisie z blogu "Moje wypieki".
Szarlotka sypana jest prostym ciastem.
Robi się ją niezmiernie szybko,małym nakładem pracy.
Smakuje Wyśmienicie!
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon-ilość jaką lubicie ( u mnie to duża ilość)
- 1.5-2 kg kwaśnych jabłek
- 3/4 kostki masła-najlepiej włożyć na godzinę do zamrażalnika
Jabłka obrać.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Lekko posłodzić(niekonieczne) i dodać cynamon.Wymieszać.Podzielić na dwie części.
Suche składniki połączyć i podzielić na 3 części np.do 3 miseczek.
Tortownice ( moja ma średnicę 21) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Na spód wysypać równomiernie jedną część suchego.Na to wyłożyć jedną część jabłek.
I znowu sypiemy suche składniki i na to pozostałe jabłka.
Kończymy "suchą" warstwą.
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rozłożyć równomiernie na górze ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut.
Ważne! Jeśli tortownica jest nieszczelna na dolnej półce w piekarniku kładziemy blachę,żeby topiące masło miało gdzie spływać.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło.
Smacznego!!
pycha!poprosze kawalek:)
OdpowiedzUsuńpyszniasto wyglada:) i juz siegam po kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńJuż nie wiem czy po raz n-ty przyznawać się, że nadal jej nie upiekłam ;) Tak znana, a mnie ciągle obca...i tak piękna!
OdpowiedzUsuń@Arven..ja mam masę takich przepisów:)))
OdpowiedzUsuńWszyscy robią tylko nie ja:))))
juz wiem co jutro upiekę :)
OdpowiedzUsuń