czwartek, 27 października 2011

Moje pierwsze ciasteczka z maszynki

Dziś od męża dostałam ową maszynkę.
Radość dla mnie ogromna ponieważ jutro rozpoczynają się ferie w szkołach i będę mieć przez cały tydzień dwa diabełki w domu.
Zajęcie już dla nich mam.
Przygotuje tylko szczelne pudełka do przechowywania ciastek-jeśli będzie co przechowywać i zagonię dzieci do pracy.
Dziś ja ochrzciłam maszynkę pierwsza.
Od razu proszę o wyrozumiałość ponieważ takie ciasteczka są dla mnie czymś nowym. 
W trakcie dzisiejszych wypieków nauczyłam się między innymi,że ciasto (pomiędzy pieczeniem pierwszej partii a drugiej ) koniecznie musi leżakować w lodówce inaczej nie ma szans na ładne ciasteczka.
Zrodziły się też nowe pomysły które niebawem zrealizuje...


Cytrynowe ciasteczka z maszynki:

- 3/4 kostki miękkiego masła
- szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki mąki
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 żółtka

Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo dodajemy żółtka,sok i skórkę z cytryny oraz mąkę.Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wkładamy na chwilę do lodówki.

Lekko schłodzone ciasto wkładamy partiami do maszynki.Wyciskami ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem.



Ciasto ląduje znowu na chwilę do lodówki a blacha z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 12 min.

Gotowe ciastka studzimy na kratce aby odparowały.


Smacznego!!!



7 komentarzy:

  1. moja babunia takie robi...uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chcę taką maszynkę :D Cudne są!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze? Nie wierzę, bo ślicznie się prezentują i mają wygląd jak by fachową rączką były zrobione:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś marzyłam o takiej maszynce, potem jakoś o niej zapomniałam, a dziś mi przypomniałaś i znowu o takiej marzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Alinka bo to te najpiękniejsze..."odpadów" było całkiem sporo:D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszly pyszne troche zmodyfikowalam przepis, cala kostka masla ,sos z cytryny i olejek smietankowy,ale nastepnym razem dam troszke mniej cukru jak dla mnie sa cuit za slodkie,nie potrzebuja posypania cukrem pudrem ,czy polania polewa czekoladowa :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakowały...Ja też uważam,że są za słodkie ale dzieciom smakują:)))Serdecznie pozdrawiam:)Iwona

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek