Sezon na dynie w pełni więc i ja nie mogłam oprzeć się urokowi tego pomarańczowego warzywa.
Przyznaję bez bicia,że nie jest to częste warzywo u nas w domu.Powodu tak naprawdę nie znam.
Dynia pojawia się u nas w okolicach Halloween i służy głównie to tego by wyciąć w niej straszne "twarze".
Osobiście uwielbiam dyniowe pestki ale środka nie wyrzucam a wykorzystuje do wypieków.
W tym roku w dynie zaopatrzyłam się wcześniej ponieważ zamierzam zmienić przyzwyczajenia.
Połowę dyni wsadziłam do lodówki ( szukam pomysłu) a resztę wykorzystałam na muffinki (przepis stąd ) i zupę.
Co do zupy to za efekty nie ręczę ponieważ to mój pierwszy raz:)))
Muffiny dyniowe:
- 1.5 szklanki startej dyni
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy-przepis tutaj
- 2 szklanki mąki
- szklanka brązowego cukru
- po łyżeczce cynamonu,sody i proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- szklanka mleka
- jajko
Lukier:
Łyżeczka jogurtu greckiego i tyle cukru pudru ile jogurt "wciągnie".Ma być super gęsty i lejący zarazem.
Suche składniki połączyć.Tak samo zrobić ze składnikami mokrymi.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.Dodać dynie i skórkę z pomarańczy.
Ciasto wlewamy partiami do foremek.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25minut.
Ciepłe muffinki polać obficie lukrem.
Polecam!!
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tagi
.muffiny
alkohol
andruty
arbuz
awokado
babka
bagietka
bakalie
banany
barszcz czerwony
bazylia
beszamel
bez pieczenia
beza
biała czekolada
biała kapusta
biała kiełbasa
białka
biały ser
biszkopt
blok czekoladowy
boczek
borówki
Boże Narodzenie
brązowy cukier
brownie
bruschetta
brzoskwinie
budyń
bulion
bułeczki
buraki
cappuccino
cebula
chałka
chili
chleb
chleb tostowy
chleb z maszyny
chlebusie wielkanocne
chrust
chrzan
ciabatta
ciasta i ciasteczka
ciastka deserowe
ciasto drożdżowe
ciasto francuskie
ciasto kruche
ciasto półkruche.
ciasto ucierane
ciasto ucierane.lukier
ciecierzyca
creme patissiere
cukier
cukier waniliowy
cynamon
cytryna
cytryny
cytryny.pomarańcze
czekolada
czerwona kapusta
czosnek
dania drobiowe
dania mączne
dania mięsne
dania na ciepło
dania na słodko
dania z kapustą
dania z makaronem
dania z ziemniaków
desery
desery na zimno
dodatki do ciast
dodatki do dań
dodatki do deserów
domowy chleb
domowy makaron
drożdze
drożdże
drożdżówki
dynia
dżem
ekstrakt waniliowy
fasola
fasola jaś
faworki
fresh cream
galareta
galaretka
gofry
golden syrup
grill
groch
groszek
groszek ptysiowy
groszek zielony
gruszki
grysik
grzanki
grzyby
halloween
herbatniki
idealne dla dzieci
imbir
indyk
inne wypieki
irish cream
jabłka
jajka
jajko
jeżyny
jogurt
jogurt grecki
kabanos
kajzerki
kakao
kapusta kiszona
kapusta pekińska
karkówka
karmelizowane gruszki
karnawał
karpatka
kasza gryczana
kasztany jadalne
kawa
kefir
keks
kiełbasa
kiwi
kluski na parze
knedle
kokos
koktajle
koperek
koreczki
kotleciki
krakersy
kremówka
kruszonka
kukurydza
kurczak
lemon curd
leniwe
likier
lody
lody śmietankowe
lukier
łazanki
majeranek
majonez
mak
makaron
makowiec
maliny
małosolne
małże
mandarynki
marcepan
marchew
masa czekoladowa
masa krówkowa
masło
masło czosnkowe
masło orzechowe
maślanka
mąka pełnoziarnista
melon
michałki
mięso mielone
mięta
migdały
miód
mleczko skondensowane
mleko
mleko w proszku
muffiny
murzynek
mus jabłkowy
musztarda
naleśniki
nutella
odchudzone dania
ogorkowa
ogórek małosolny
ogórki
ogórki kiszone
oliwa z oliwek
oliwy smakowe
oregano
orzechy
otręby
owoce
owoce morza
papryka
parówki
pasty
pasztet
pączki
penne
pestki dynii
pestki słonecznika
pieczarki
pieczeń
pieczone ziemniaki
pieczony kurczak
pieczywo
piegusek
pierniczki
piernik
pierogi
pistacje
piwo
pizza
placki
polewa czekoladowa
pomarańcze
pomidory
por
powidło malinowe
powidło śliwkowe
praliny
prażona cebula
przekąski
przetwory
rabarbar
rodzynki
rosół
rozgrzewająca zupa
ryż
ryż dmuchany
rzodkiewka
salami
sałata
sałatka
sałatki i surówki
schab
ser biały
ser żółty
serek mascarpone
serek philadelphia
serek topiony
serek waniliowy
sernik
skórka pomarańczowa
słonina
smaki dzieciństwa
smoothie
sok malinowy
sorbet
sos custard
sos gravy
sos pomidorowy
sos słodko kwaśny
surówka
suszone pomidory
Sylwester
syrop miętowy
szarlotka
szczypiorek
śledzie
śliwki
śniadanie
tarta
tartaletki
Tłusty Czwartek
toffi.
tortilla
torty
tuńczyk
tymianek
uszka
wanilia
warzywa
wątróbka
Wielkanoc
wiórki kokosowe
wrapy
zakwas
zapiekanki
ziarna
zielona cebulka
ziemniaki
zimne przekąski
zupki chińskie
zupy
żeberka
żelatyna
żółtka
żurawina
żurek
Pycha! śliczne są:)zagłosowałam na nie:P
OdpowiedzUsuńNiebo w gebie:))
OdpowiedzUsuń@Mar dziękuje:)))
OdpowiedzUsuńDoczekałam się własnej jesiennej dyni i też zrobiłam zupę! I nie tylko - wkrótce o tym napiszę;) A muffinki właśnie czekają w piekarniku - to się zgadałyśmy;) Cudne są te Twoje z nieziemską glazurą:)
OdpowiedzUsuńz checia sie czestuje takimi pychotkami:)
OdpowiedzUsuńale piękne
OdpowiedzUsuńJa chyba dzisiaj przygotuję zupę, ponieważ mam świetny przepis, ale brakuje mi fotek do publikacji na blogu :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji rada - aromat zupy dyniowej nieprawdopodobnie wręcz wydobywa natka pietruszki - polecam dekorowanie nią miseczek! Ja wręcz przesadzam mieszając na talerzu zupę z pietruszką w proporcjach niemal 1:1 :)
Bardzo cenna rada @sweet dreadi dziękuję:)
OdpowiedzUsuń