środa, 23 maja 2012

Lekka tarta z owocami


To tak zwane szybkie ciasto.Wymagające minimum pracy i składników.A do tego niezwykle smaczne i lekkie.W sam raz na letnie dni kiedy nie mamy ochoty stać przy piekarniku:)
U mnie dziś pełni rolę ciasta imieninowego.


kruchy spód:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- pół kostki masła
- cukier waniliowy

Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na chwilę.
Formę do tart smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Schłodzonym ciastem wykładamy tartę,nakłuwamy widelcem i obciążamy np grochem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 min.
Studzimy.

masa:
- 500 ml śmietany 30%-u mnie fresh cream
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru-można regulować ilość
- owoce-u mnie borówka amerykańska

Śmietanę ubijamy razem z cukrem.Dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy.
Wykładamy na upieczone ciasto i obsypujemy owocami.
Schładzamy w lodówce.

Smacznego!!!

20 komentarzy:

  1. Wygląda tak lekko i pysznie! Borówki uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Blyskawiczne, pysznie wyglada, a do tego mozna je udekorowac ulubionymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten krem wygląda tak puszyście i pysznie, zjadłabym! I borówki świeże do tego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, apetyczne ciacho!
    Najlepszego z okazji imienin:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oh ten krem taki lekki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. @Majana dziękuje za życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. po prostu lato na talerzu :) nic dodać nic ująć

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie tarty. Pyszne, ekspresowe, eleganckie i niezawodne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. jak wakacyjnie i letnio już.. i tarta, i zdjęcia. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie i strasznie apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko fajnie ... ale czy 500 ml 30% to nie za dużo? mnie po wyłożeniu na ciasto została jeszcze spora część. Kwestia do zastanowienia :) Poza tym palce lizać!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy lubi inaczej,mojej rodzinie odpowiada właśnie taka ilość..ale oczywiście można zmniejszać lub zwiększać ilość składników-tak pod siebie:)
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  12. ja dodałam mniejszą ilość śmietanki, również wychodzi ok. Polecam czerwoną porzeczkę w sąsiedztwie borówek, oraz maliny. I całość po lekkim stężeniu zalewam tężejącą galaretką z owoców leśnych- rozrobioną w 1/2 zalecanej ilości wody :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej. Czy ten krem to taki tradycyjny jaki spotykamy w Tartach??

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej.Czy ten krem to taki tradycyjny jak w każdej Tarcie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia czy tradycyjny...znam i jadłam różne tarty i tak na prawdę kremy są różne...

      Usuń
  15. Ciasto wyszło fatalnie i gdyby nie wierzch który był smaczny całość wylądowała by w koszu.Spodu nie polecam!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek