wtorek, 29 maja 2012

Lody borówkowo-miętowe


Jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do lodów,więc dziś "ukręciłam" swoje pierwsze lody:)
Nie twierdzę,że bez takowej maszyny nie da się zrobić dobrych lodów ale jest to bardziej pracochłonne.A tutaj tylko wlewasz składniki i lody robią się same.
Moja lodówka została zaopatrzona we wszystkie potrzebne składniki w ilościach hurtowych:)
Przydałyby się POLSKIE truskawki ale z braku laku....:(


składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 36%- u mnie fresh cream
- 70 g cukru pudru
- garść poszatkowanych listków mięty
- 250 g borówki amerykańskiej


Posiadacze maszyny wiedzą zapewne jakie czynności trzeba wykonywać więc skupię się na wykonaniu dla tych,którzy takowej nie posiadają.
Wszystkie składniki miksujemy blenderem:
1)Wlewamy mieszankę do maszyny i kręcimy ok 40 min...mrozimy
2)Mieszankę miksujemy tak długo aż będzie gęsta przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.Po ok godzinie wyciągamy lody i miksujemy ponownie.Czynność powtarzamy do momentu gdy lody nie dają się już miksować.



smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Nie posiadam takiej maszyny, więc tylko patrzę i zazdroszczę, a jest czego bo lody musiały być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale można zrobić lody bez maszyny tylko jest to bardziej czasochłonne:)
    Lody owszem były pyszne i niestety już ich nie ma:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo zachęcająco, ja robię sorbety w Thermomixie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sorbety też zamierzam robić..zobaczymy z jakim efektem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. patrzę i napatrzeć się nie mogę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazdroszczę tej maszynki,obiecuję że kupię i jakoś tak zawsze coś innego .A jakiej firmy kupiłaś i czy długo trwa takie wyrabianie lodów w tej maszynce i jeszcze ile tych lodów wychodzi tak mniej więcej ile porcji?A lody wyglądają pysznie i bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maszyna jest firmy Kenwood,misa ma pojemność 1.1 litra.Niestety nie wiem ile to gałek bo przy dwójce dzieci i mężu nie ma szans tego sprawdzić:)Wszystkie przepisy podane są na ok 0.5 litra lodów.
    Lody kręcą się średnio 40 min ale to zależy od tego jaką chcesz ich gęstość.Już wtedy lody można jeść ale nie nadają się one do formowania.Wystarczy ok 2 godzin w zamrażalniku i można formować piękne kulki:)
    Ważne jest,że misa musi spędzić 24h w zamrażalniku zanim zaczniesz robić lody,co wiąże się a miejscem w zamrażalniku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek