poniedziałek, 1 października 2012

Fasolka po bretońsku


składniki:
- pół kg fasoli jaś
- 600 g mięsa(u mnie wędzony boczek) i wędlin(kiełbasa,resztki 
  wędlin itd)
- jedna duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- duży przecier pomidorowy
- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
- sól i pieprz 

Fasolę suchą zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.
Mokra/świeża fasola nie wymaga tej czynności.

Do garnka z zimną wodą wkładamy boczek,namoczoną fasolę,marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki,cebulę,liść laurowy,ziele angielskie i pieprz ziarnisty.Nie solimy ponieważ nie wiemy ile soli odda boczek.
Gotujemy do miękkości.
Wędliny podsmażamy na patelni.
Miękki boczek kroimy na mniejsze części i dodajemy razem z podsmażonymi wędlinami z powrotem do garnka.
Na końcu dodajemy przecier pomidorowy.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Zagęszczamy rozgniecioną fasolą lub mąką.

Smacznego!!!

21 komentarzy:

  1. kocham fasolkę mojej mamy ;) Twoja wygląda tak samo jak jej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać..pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. pychota :)

    Pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda sztucznie i barowo,jestem na nie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może.Szkoda tylko,że nie masz odwagi podpisać się pod swoim komentarzem.Mimo wszystko pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Wygląda tak, jak takie danie wyglądać powinno:) A ja się znam, bo widziałam już niejedno przygotowane przez osoby znakomicie gotujące:)
      PS
      Nie wiem jakie bary są tam, gdzie mieszkacie, ale w moim mieście są świetne.

      Usuń
    3. sztucznie mi nie wygląda :)
      Smacznie jak najbardziej :)
      Nie kumam odważnych anonimów ...jak uważam ,że coś jest nie tak jak być powinno ,to nie wstydzę się swojej opinii i umieszczam :) imiennie :)

      Usuń
  4. Również nie uważam,że jest sztuczna,wygląda bardzo apetycznie i nie ma nic wspólnego z jedzeniem w barach-nota bene bardzo dobre jedzenie można tam zjeść:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi barami się zgadzam..:)Pozdrawiam

      Usuń
  5. Uwielbiam takie jedzenie! Tradycyjne, smaczne i zawsze smakuje! Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na stole ostatnio też gościła fasolka:) Jedno z ulubionych dań, szczególnie w takie jesienne wieczory jak ten. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis jest bardzo smaczny . cała fasolka już u nas zjedzona

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) jutro będę wiedział jak smakuje :D Jaśko się moczy :D :D
    Narobiłaś smaka tym przepisem :)
    Pozdrawiam
    Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje,że będzie smakować.Daj znać czy tak było.Jak nie smakowało to też daj znać:))
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. mmm, fasolka powala na kolana :)
    uwielbiam :) zwłaszcza taką gotowaną nad ogniskiem :)
    w ogrodzie, w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  10. konkretne danie na zimę idealne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek