Bardzo proste i szybkie ciasto.
Polecam!
Bez zbędnego gadania podaję przepis...
ciasto:
- 1.5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- pół kostki
- 2 łyżki esencji waniliowej
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
Formę do tart smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy ciastem-boki i spód,nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 25/30 min.
Studzimy.
budyń miętowy:
- 2 budynie waniliowe
- mleko i cukier do ich przygotowania
- syrop miętowy
Do gotowego budyniu dodajemy syrop miętowy w ilości jaka nam odpowiada.
Wylewamy na upieczony spód.
polewa czekoladowa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka mleka
Gotową polewą polewamy budyń.
Tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
smacznego!!!
Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńMmmniam,ten miętowy budyń brzmi znakomicie. Tarta prezentuje się pysznie:)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem ;]
OdpowiedzUsuńten budyń miętowy.. pobudza wyobraźnię.
apetyczna! :) właśnie się zastanawiałam jak uzyskałaś zielony kolor, widzę, że od syropu. dobry pomysł! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń