niedziela, 7 października 2012

Puszysty sernik bez masła

Dziś zapraszam na rewelacyjnie puszysty sernik do którego zamiast masła użyłam mleka w proszku.
Jedyne masło jakie jest w przepisie to to dodane do ciasta/spodu.
Sernik można zrobić bez spodu więc ilość masła w całym wypieku będzie zerowa.
Bardzo polecam!


Spód:
- kostka masła
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru

Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasta.Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

masa serowa:
- pół kg trzykrotnie zmielonego tłustego sera białego
- szklanka mleka w proszku
- 7 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- tabliczka białej czekolady

Żółtka ubijamy razem z cukrem.Dodajemy mleko,mleko w proszku,mąkę ziemniaczaną.
Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy po jednej łyżce sera.
Białka ubijamy na sztywno.Delikatnie mieszamy z masą serową.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Tortownicę o wymiarach 23/24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Boki i spód wykładamy dokładnie ciastem i nakłuwamy widelcem.
Na to wylewamy masę serową.

Pieczemy ok 1h/1.20h.
Studzimy w otwartym piekarniku.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.






smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. wygląda przepięknie ;]
    poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny sernik, wyobrażam sobie, jak świetny w smaku musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystawnie wygląda, nie powstydziłabym się takiego! A do tego uwielbiam serniki, szkoda, że nie mogę wspaść po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłe słowa.Dziękuje:)
      zapraszam mimo wszystko wirtualnie:)

      Usuń
  4. sernik to dla mnie,uwielbiam:)ja zawsze używam sera wiaderkowego z Lidla bo jest rewelacyjny do serników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Irlandii takiego serka w lidlu nie widziałam:(

      Usuń
  5. oooo. i do tego z białą czekoladą!!!!! wygląda na nietrudne do zrobienia, a ciekawie z tymi dwoma kolorami i migdałami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem nie jest trudne..polecam do wypróbowania:)

      Usuń
  6. Podoba mi się ten dodatek mleka w proszku - nigdy tego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie..to mój pierwszy raz:)polecam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek