Super wilgotne i czekoladowe ciasto.Z wyczuwalną nutą dżemu dyniowego i pomarańczowego.
Murzynek ma mnóstwo zalet:jest bardzo prosty i szybki do wykonania oraz większość składników mamy w domu.
Jedyną wadą tego ciasta jest to,że...znika bardzo szybko.
Polecam!!!
składniki:
- 125 g masła
- 120 g mlecznej czekolady
- 150 g dżemu dyniowego np takiego
- 150 g dżemu pomarańczowego
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej czekolady na polewę
W garnku roztopić masło.Ściągnąć z palnika.Dodać połamaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.
Dodać dżemy,cukier,sól i roztrzepane jajka.
Stopniowo dodać przesianą razem z proszkiem mąkę.
Wszystko to wymieszałam silikonową szpatułką.Lekko,nie energicznie.
Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Pieczemy ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok godziny-do suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe ciasto polać roztopioną czekoladą.
Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".Zmieniłam tylko kilka składników.
smacznego!!!!
musi obłędnie smakować.
OdpowiedzUsuńo ja ale pychotka :)
OdpowiedzUsuń