Nie ma nic lepszego niż domowy lemon curd.A fakt,że przepis nie zawiera masła sprawia,że mogłabym jeść ten krem łyżkami:)))
składniki:
- sok i skórka otarta z czterech małych cytryn
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 230g cukru
- łyżeczka oliwy
- ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zagotować.Trzeba mieszać bo może się przypalić.
Dodać oliwę i gotować jeszcze ok 2min.
Przetrzeć przez sitko by nie było grudek.
Przechowywać w słoiku,w lodówce ok tygodnia-u mnie nie ma na to szans:))
Zjadany jest tak szybko jak szybko się go przygotowuje.
smacznego!!!
inspiracja
Pięknie to u Ciebie wygląda, nigdy nie jadłam czegoś takiego :) http://cynamon.blogujaca.pl zapraszam
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno zrobię:) Przepis właśnie sobie zapisałam:)
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuńBosko wygląda!
Muszę kiedy zrobic...wszystkiego najlepszego w Nowym Roku...
OdpowiedzUsuńSuper :) słyszałam o smaku lemon curd, muszę kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.