sobota, 23 lutego 2013

Sernik czekoladowy

Dziś coś dla miłośników czekolady i sernika...niebiańskie połączenie...


Składniki:
- 600g sera trzykrotnie zmielonego
- 8 jajek
- 2 tabliczki czekolady(każda po 200g)
- kostka dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- pół szklanki mleka w proszku
- szklanka cukru pudru
- ekstrakt z wanilii lub prawdziwy cukier waniliowy

- 2 łyżki masła do polewy

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Lekko studzimy.
Żółtka ubijamy razem z ekstraktem(cukrem waniliowym),mąką ziemniaczaną,cukrem pudrem,mlekiem w proszku i masłem.Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy kakao.Miksujemy do połączenia składników.Dodajemy stopniowo po łyżce sera białego zmniejszając obroty miksera na minimum.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladowo-serową.

Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec sernik 10 minut.Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 1.5 nawet do 2 godzin.

Studzimy sernika w uchylonym piekarniku.

Tabliczkę czekolady razem z dwoma łyżkami masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Polewamy czekoladową polewą wystudzony sernik który wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.




Smacznego!!!

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sernika czekoladowego nie wiem dlaczego, kocham sernik, kocham czekoladę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zastanowieniu to ten jest chyba moim pierwszym czekoladowym sernikiem:)))

      Usuń
  2. chodzi za mną taki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacieeeee..lecę po ser i czekoladę

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego mi właśnie dziś potrzeba..cudo:)))))Pozdrawiam:)Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ... wygląda smakowicie :) Ale mam pytanie. Zwykłe tabliczki czekolady są zazwyczaj po 100g. Pani w przepisie napisała "- 2 tabliczki czekolady(każda po 200g)". Nie mogę uwierzyć że do tego sernika idą aż cztery zwykłe tabliczki czekolady.

    Przepraszam za pytanie ale chciałam się upewnić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co przepraszać.
      Tak potrzebne są dwie tabliczki czekolady po 200g...jedna na polewę a druga do ciasta.Sernik jest bardzo czekoladowy.Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by ilość czekolady zmniejszyć o 1/4 lub nawet o połowę:)
      Pozdrawiam:))

      Usuń
  7. Jaką średnicę ma tortownica, której pani użyła? I czy ten sernik można zrobić też na zwykłej blaszce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja tortownica ma 26cm .Można ten sernik upiec też w zwykłej blaszce.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek