Fajna alternatywa dla osób które nie lubią mięsnych pasztetów.Do tego bardzo zdrowa.Pasztet polecam do wypróbowania.
składniki:
- 600g ciecierzycy z puszki
- duża cebula
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 10 średnich pieczarek
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki otrębów
- sól,pieprz
- ostra papryka,gałka,mielony kminek
- ok 3 łyżek masła
Marchewkę z pietruszką gotujemy w wodzie do miękkości.
Pieczarki lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
Ciecierzycę mielimy razem z cebulą,czosnkiem,pieczarkami,marchewką i pietruszką.
Do masy dodajemy jajka,otręby i bułkę tartą.Doprawiamy do smaku.
Ja dałam dużo przypraw ponieważ lubię wyraziste smaki.
Pasztet wykładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem.
Na wierzch kładziemy kawałki masła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok godziny.
Studzimy na kratce.
Polecam!
Smacznego!!!
Ja tam miesne pasztety lubie, ale przyda sie jakas mila odmiana od miesa :)
OdpowiedzUsuńno prezentuje się pięknie;) trzeba wypróbować, bo czasami fajnie dla odmiany
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczny-a ja ciecierzycę mam i niewykluczone,że zrobię i dam znać,jak smakował:)
OdpowiedzUsuńmozna pominac grzyby?nie lubie ich a taki pasztet chetnie bym wyprobowala
OdpowiedzUsuńOczywiście że można pominąć pieczarki.
Usuńświetny pomysł ;d
OdpowiedzUsuńLubię takie pasztety i chętnie bym zjadła Twój! wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń