Te drożdżówki królują u mnie w domu..robię je często i w większości przypadków z podwójnej porcji.
składniki:
- 0.5kg mąki pszennej
- 3 jajka
- pół szklanki mleka(ciepłego)
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 50g drożdży
- 450g sera białego
- jedno żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- ewentualnie lukier(c.puder+woda) i białko do posmarowania
Drożdże rozpuszczamy w 2łyżkach ciepłego mleka i łyżce cukru.
Ostawiamy na 10 min.
Ser mielimy,mieszamy z cukrem,cukrem waniliowym i z żółtkiem.
Mąkę przesiewamy dodajemy resztkę mleka,cukru,jajka,cukier waniliowy,szczyptę soli i rozczyn z drożdży.Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy masło,wyrabiamy dalej tak długo dopóki nie pokażą się pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy je dokładnie serem białym.
Składamy najdłuższy bok do połowy wielkości ciasta.Następnie całość nakrywamy górną częścią.Powstanie długi pas.
Kroimy ciasto na 11-12 części.
Każdy kawałek ciasta przekręcamy w połowie.
Odstawiamy(np na pergaminie) do wyrośnięcia na ok 20min.
Smarujemy każdą drożdżówkę białkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20min.
Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem(szklanka c.pudru plus kilka kropel wody)
smacznego!!!
Cudowne!Zjadłabym na śniadanie z kawusią :)
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Faktycznie idealne na śniadanie:)Pozdrawiam serdecznie:)Iwona
Usuń!Piszemy "z serem" a nie "ze serem"!
OdpowiedzUsuńDziękuje za poprawienie mnie ale proszę nie krzyczeć na moim blogu do tego jeszcze anonimowo..
UsuńNajbardziej lubię drożdżówki z serem i owocami, te super wyglądają :))
OdpowiedzUsuńsmaki mojego dzieciństwa:) achhhh!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką,ale to pewnie trudne zrobić takie fajne co?
OdpowiedzUsuńmiodzio:)
OdpowiedzUsuń