składniki:
- 1kg rabarbaru
- pół szklanki brązowego cukru
- 3/4 kostki miękkiego masła
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- pół szklanki wiórków kokosowych(można pominąć)
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki,zasypujemy brązowym cukrem i lekko podsmażamy.Studzimy.
Masło,mąkę,cukier i wiórki mieszamy razem do uzyskania sypkiego ciasta.
Foremkę(ewentualnie naczynie żaroodporne)smarujemy masłem.Wykładamy letni rabarbar i posypujemy go kruszonką.
Pieczemy crumble w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25min.
Wspaniale smakuje na ciepło z lodami.
Ja osobiście wolę jednak zimniejszą wersję.Posypuje wtedy crumble cukrem pudrem.
Oczywiście można użyć innego rodzaju owoców lub ich mieszanki.
Smacznego!!!
A czy to już sezon na rabarbar?
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: kulinarnyblog.pl
Nie mam pojęcia ponieważ ja nie mieszkam w Polsce:)Pozdrawiam:)
UsuńOMG OMG OMG:))))Zazdroszczę starsznie!
OdpowiedzUsuńNie ma czego,zaraz będzie rabarbar i u Ciebie:)
UsuńPonawiam prośbę-wyjdzie Pani za mnie? :))))
OdpowiedzUsuńJeszcze raz odpowiadam..jeden mąż mi wystarczy:)
UsuńPrzepyszny deser również na sniadanie, znakomity z rabarbarem ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń