Ciasto to jest przeróbką znanego zapewne wszystkim cynamonowego odrywańca.
ciasto:
- 400 g mąki
- 25 g drożdży
- 40 g cukru brązowego
- 60 g masła
- szczypta soli
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Masło rozpuścić.Do jeszcze ciepłego dodać mleko i wodę.Lekko ostudzić.Dodać drożdże i dokładnie wszystko wymieszać.Odstawić na chwilę na bok.
Do miski wsypać cukier,sól i 280 g mąki.Wlać drożdże.Wymieszać.
Dodać jajka i 100 g mąki.Wyrobić ciasto.Dodać skórkę i sok z 3 pomarańczy.Wyrobić ponownie.
Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałą mąkę.Wyrobić ostatni raz.
Na stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 30cmx50cm.
Posmarować dokładnie masłem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pokroić placek na 5-6 równych prostokątów(wzdłuż dłuższego boku). Poukładać jeden na drugim.
I znowu pokroić na 5-6 równych tym razem kwadratów.
Poukładać w nasmarowanej formie do keksów kwadraty w pozycji pionowej.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40min.
Piec ok 30 min(do mocnego zbrązowienia góry) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Całkowicie wystudzić.
Smacznego!!!
od dawna taki odrywaniec za mną chodzi:) strasznie mnie nim kusisz!:) będę musiała upiec:D
OdpowiedzUsuńOj to prawda kusisz !!!
OdpowiedzUsuńOoo bardzo fajny smak:)
OdpowiedzUsuńMusiał ślicznie pachnieć pomarańczą :)
OdpowiedzUsuń