Byłam bardzo zaskoczona tym jak dobre są lody rabarbarowe.
Zresztą nie tylko ja..nie jestem już jedyną miłośniczką w domu tych kwaskowych łodyżek:))
Polecam koniecznie do wypróbowania.
składniki:
- pęczek rabarbaru
- 1.5 szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 200ml śmietany kremówki
- cukier waniliowy lub ekstrakt
- cukier puder-ilość według upodobań
Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Studzimy-musi być zimny.Można go dodatkowo potraktować blenderem:)
Mleko mieszamy razem z cukrami.Dodajemy śmietanę i rabarbar.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według zaleceń producenta.
Przy braku maszynki,mieszankę miksujemy,wkładamy do zamrażalnika.
Co pół godziny lody miksujemy aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
Smacznego!!!
O mniam, to musi smakowac pyyysznie!
OdpowiedzUsuńTAKICH jeszcze nie próbowałam ;d
OdpowiedzUsuńdzisiaj było tak fajnie cieplutko, że mi się już takie lody zamarzyły:D
OdpowiedzUsuńzazdroszczę Ci tego pucharka:D
O mamuniu, kiedy już będzie rabarbar...? Uwielbiam! Takie lody muszą smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńJak mam być szczera to nie mam pojęcia kiedy w Polsce jest rabarbar:))
UsuńNadchodzi sezon, czas na lody. Te są ciekawe.
OdpowiedzUsuńOjej, to już szczęśliwie czas lodów :-D
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam rabarbar.Będę robić Twój dżem i te lody.Już nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuń