Śmiało można powiedzieć,że tradycyjna pomidorówka jest jedyną zupą którą zje każdy w moim domu.
Ulubiona wersja to ta z makaronem ale talerzem pomidorowej z ryżem czy z lanym ciastem też nie pogardzimy.
Z reguły wyciągam warzywa i jemy je osobno.Czasem jednak miksuje wszystko i dodaje z powrotem do zupy.
składniki:
- 5 skrzydełek z kurczaka lub 2l bulionu
- jarzyna(marchew,pietruszka,por,seler)
- 2 puszki pomidorów lub 1kg świeżych
- sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
- makaron/ryż/lane ciasto
- opcjonalnie śmietana/jogurt
Skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Zbieramy szumowiny,dodajemy warzywa(można pokroić na mniejsze kawałki) i przyprawy.Zmniejszamy ogień pod garnkiem.
Gdy mięso i warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki lub podduszone świeże.Można dodać dodatkowo przecier pomidorowy.
Teraz jest moment na dodanie ryżu.
Jeśli pomidorowa ma być z makaronem,makaron gotujemy osobno.
Lane ciasto(jajko,szczypta soli i mąka)też można dodać po dodaniu pomidorów.
Gotową zupę doprawiamy do smaku.
Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu.
smacznego!!!
pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńzawsze jak pytam moich chlopcow:co chcecie na obiad? odpowiadaja :pomidolowa :)
OdpowiedzUsuńmogliby ja jesc codziennie...zima dodaje do niej odrobine startego imbiru :)
Super blog ,super przepisy.Już wiem ,jest trochę do wykorzystania przepisów prze zemnie .Szkoda tylko ,że tak późno tu zawitałam.Nic straconego.Będę często Tu zaglądać.Gratuluję pomysłów,pozdrawiam.Alicja.:))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za tak miłe słowa i zapraszam ponownie.Serdecznie pozdrawiam:)Iwona
Usuń