Mini rogaliki..takie w sam raz na jeden kęs.
Idealne dla dzieci.
Nadziane powidłem śliwkowym i dżemem truskawkowym.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by nadziać je czekoladą czy masłem orzechowym.
Dobre będą też "puste" w środku...
Polecam!!
- 0.5kg mąki pszennej
- 3 jajka
- pół szklanki mleka(ciepłego)
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 50g drożdży
- powidło lub dżem o ulubionym smaku
Drożdże rozpuszczamy w 2łyżkach ciepłego mleka i łyżce cukru.
Ostawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy dodajemy resztkę mleka,cukru,jajka,cukier waniliowy,szczyptę soli i rozczyn z drożdży.Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy masło,wyrabiamy dalej tak długo dopóki nie pokażą się pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła.
Każde koło dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdy z nich wykładamy nadzienie i zwijamy tworząc rogaliki.
Odstawiamy rogaliki(np na pergaminie) do wyrośnięcia na ok 20min.
Pieczemy je ok 15 min.Trzeba uważać by się nie spaliły.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Piękne są te rogaliczki. Wyglądają tak pyszyście i maślano. :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
jakie śliczniutkie! wyszły idealne :]
OdpowiedzUsuńdla dzieci,a ja????Cudne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbajeczne ;d
OdpowiedzUsuńPrześliczne maleństwa, idealnie uformowane :)
OdpowiedzUsuńoj nie tylko dla dzieci..dla mnie idealne:__)
OdpowiedzUsuń