Bardzo fajna odmiana od tradycyjnej szarlotki.
Połączenie pomarańczy z jabłkami daje smaczny efekt.
Polecam do wypróbowania.
Ciasto kruche:
- 3 jajka
- 2.5 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła- łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt lub cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- 2.5 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła- łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt lub cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- sok i skórka z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki zagniatamy.Następnie gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Masa jabłkowo-pomarańczowa:
- kilogram kwaśnych jabłek
- 2 duże pomarańcze
- jedna kora cynamonu
- ewentualnie cukier do smaku
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ścieramy skórkę z pomarańczy a pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki.
Owoce zasypujemy cukrem,dodajemy cynamon i smażymy do miękkości.
Masa powinna być dość gęsta.
Blachę o wymiarach 40x24cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wykładamy 2/3 ciasta..boki i spód.Na to dajemy masę jabłkowo-pomarańczową.
Zginamy za pomocą np noża boki ciasta na masę owocową(zapobiega to wylewaniu się masy)
Pozostały kawałek ciasta wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach blachy i wykładamy na masę.
Pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
smacznego!!!
fajna wariacja na temat szarlotki:)
OdpowiedzUsuńBARDZO CIEKAWY POMYSŁ.NIE WPADŁABYM NA TO.POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńJutro zrobię bo mąż lubi takie smaki:)
OdpowiedzUsuńMojemu też bardzo smakowało:)
Usuńmusiała byc pyszna!:D
OdpowiedzUsuńdziękuje za zaproszenie:)
OdpowiedzUsuń