czwartek, 6 czerwca 2013

Drożdżówki z makiem


Klasyczne drożdżówki z makiem.
Są stosunkowo duże i pełne masy makowej czyli takie jak lubię.
Przepis na ciasto jest przepisem podstawowym który modyfikuje pod siebie a sposób zwijania podpatrzyłam w google.
Ja użyłam gotowej masy makowej ale Wy możecie masę zrobić sami np z przepisu na makowiec, który również bardzo polecam:)



składniki(na 10-12 drożdżówek):
- 5 jajek
- 3-4 szklanki mąki pszennej 
- ćwiartkę szklanki cukru(drożdżówki nie są za słodkie)
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka(nie może być za ciepłe)
- pół kostki rozpuszczonego masła lub bardzo miękkiego
- ekstrakt waniliowy
- puszka masy makowej(ok 400g)
- jajko do posmarowania 

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka,dodajemy po łyżce mąki i cukru.Odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 1cm.Wykładamy masę makową i zwijamy w rulon który kroimy na 10-12 części o grubości mniej więcej 4cm.
Trzonkiem drewnianej łyżki naciskamy(nie za mocno) w środek każdej bułki by nadać im docelowy kształt.
Odstawiamy do napuszenia.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.


smacznego!!!

14 komentarzy:

  1. Idealne! Wygladają smakowcicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak kiedyś w cukierniach,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne! takie jak z cukierni:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Moje ulubione drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Tobie pokochałam ciasto drożdżowe i w końcu nauczyłam się je robić jak należy.Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robilem makowce z Twojego przepisu na swieta.wyszly znakomite,rodzina byla zachwycona.w sobote zrobie te drozdzowki poniewaz wygladaja jak z cukierni i napewno sa dobre.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile to znaczy pol kostki drozdzy? W niektorych opakowaniach jest 50 g w innych 100... Prosilabym o odpowiedz bo zamierzam jutro zrobic drozdzowki wg tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50g drożdży..już dodam do przepisu.Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. a masa makowa? jak duża puszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 12 drożdżówek powinna wystarczyć połowa tej puszki.Wszystko zależy jak dużo masy dasz/jak lubisz.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek