Klasyczne drożdżówki z makiem.
Są stosunkowo duże i pełne masy makowej czyli takie jak lubię.
Przepis na ciasto jest przepisem podstawowym który modyfikuje pod siebie a sposób zwijania podpatrzyłam w google.
Ja użyłam gotowej masy makowej ale Wy możecie masę zrobić sami np z przepisu na makowiec, który również bardzo polecam:)
składniki(na 10-12 drożdżówek):
- 5 jajek
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- ćwiartkę szklanki cukru(drożdżówki nie są za słodkie)
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka(nie może być za ciepłe)
- pół kostki rozpuszczonego masła lub bardzo miękkiego
- ekstrakt waniliowy
- puszka masy makowej(ok 400g)
- jajko do posmarowania
- 5 jajek
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- ćwiartkę szklanki cukru(drożdżówki nie są za słodkie)
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka(nie może być za ciepłe)
- pół kostki rozpuszczonego masła lub bardzo miękkiego
- ekstrakt waniliowy
- puszka masy makowej(ok 400g)
- jajko do posmarowania
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka,dodajemy po łyżce mąki i cukru.Odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 1cm.Wykładamy masę makową i zwijamy w rulon który kroimy na 10-12 części o grubości mniej więcej 4cm.
Trzonkiem drewnianej łyżki naciskamy(nie za mocno) w środek każdej bułki by nadać im docelowy kształt.
Odstawiamy do napuszenia.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
smacznego!!!
Idealne! Wygladają smakowcicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak kiedyś w cukierniach,mniam.
OdpowiedzUsuńidealne! takie jak z cukierni:D
OdpowiedzUsuńCudowne! Moje ulubione drożdżówki!
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie pokochałam ciasto drożdżowe i w końcu nauczyłam się je robić jak należy.Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam się.Pozdrawiam serdecznie:)Iwona
Usuńrobilem makowce z Twojego przepisu na swieta.wyszly znakomite,rodzina byla zachwycona.w sobote zrobie te drozdzowki poniewaz wygladaja jak z cukierni i napewno sa dobre.
OdpowiedzUsuńPolecam bo są pyszne:)
UsuńWitaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuje za nominacje:)Pozdrawiam
UsuńIle to znaczy pol kostki drozdzy? W niektorych opakowaniach jest 50 g w innych 100... Prosilabym o odpowiedz bo zamierzam jutro zrobic drozdzowki wg tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń50g drożdży..już dodam do przepisu.Pozdrawiam:)
Usuńa masa makowa? jak duża puszka?
OdpowiedzUsuńNa 12 drożdżówek powinna wystarczyć połowa tej puszki.Wszystko zależy jak dużo masy dasz/jak lubisz.
Usuń