wtorek, 3 września 2013

Rolada z mascarpone i granatem


Składniki:

na esy floresy:
- 1 jajko
- odrobina czerwonego barwnika
- kopiata łyżka masła
- 2 łyżki cukru 
- 2 łyżki mąki

Masło podgrzewamy razem z cukrem.Dodajemy mąkę,barwnik i jajko.Wszystko mieszamy dokładnie by nie było grudek.
Przekładamy do rękawa.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i rysujemy na nim esy floresy(lub jakiś konkretny wzór) z czerwonej masy.
Całość wkładamy do lodówki na godzinę.

na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki 
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 4-5 łyżek wody

Ubijamy żółtka z cukrem,solą i wodą na puszysto.
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko delikatnie.
Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy.

Wszystko to wylewamy na blachę(tą z lodówki),równamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stopni na ok 15-20min.
Ja chciałam,żeby mój biszkopt był jasny więc piekłam go 15 min.

Po upieczeniu przykrywamy blache ściereczką,obracamy,delikatnie ściągamy pergamin,ponownie obracamy biszkopt (tak by wzór był pod spodem)i powoli zwijamy(za pomocą ściereczki)biszkopt w rulon.
Odstawiamy do wystudzenia.

na masę:
- ziarenka granatu
- 300g mascarpone
- 50g kremówki
- 2łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i mascarpone.
Wrzucamy ziarenka granatu i mieszamy wszystko razem.

Wystudzony biszkopt odwijamy i smarujemy go gotową masą.
Zwijamy ponownie i wkładamy całość do lodówki na 3 godziny.



smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) świetne wzorki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta rolada w esy floresy rozweseli chyba każdego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rany:) jak z cukierni:) przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna! pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie skonczylam ja robic - jest fenomenalna ! Orzezwiajacy smak granatu fantastycznie wspolgra z mascarpone i smietana ozywiajac je. Biszkopt tez fajny. Pozdrawiam i dziekuje za ten przepis - z pewnoscia powtorze jeszcze wiele razy ta rolade !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek