wtorek, 29 października 2013

Szarlotka na krupczatce


Masz pomysł na wypiek..szykujesz wszystko...i nagle orientujesz się że Ci brakuje jednego ze składników..
Znacie to?
Tak właśnie było z tą szarlotką.Jedyną mąka w domu była tylko krupczatka ale jak widać w niczym to nie przeszkodziło:)

składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki plus do ewent.podsypywania
- 3 jajka
- kostka miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego(może być naturalny)
- szklanka cukru

Z podanych składników zagniatamy ciasto,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Nastawiamy piekarnik na 180stopni.

potrzebujemy jeszcze:
- 6 dużych jabłek
- cynamon
- 2 łyżki cukru

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.W misce łączymy cynamon i cukier,dodajemy jabłka i wszystko razem mieszamy.

Blachę o wymiarach 28x23x6 smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wykładamy na spód i boki 3/4 ciasta.Na to układamy plasterki jabłek.Z pozostałego ciasta robimy "kratkę"

Pieczemy ciasto ok godziny.


U mnie w domu co najmniej połowa blachy szarlotki znika gdy jest jeszcze ciepła.Wy możecie poczekać aż wystygnie i posypać ją cukrem pudrem:)



Smacznego!!!



8 komentarzy:

  1. Myślę, że taka krupczatka nawet pomogła. ;) Przynajmniej ja bardzo lubię ciasta/tarty na tej mące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ale szarlotki nigdy jeszcze nie robiłam na krupczatce,jednak widzę że to super decyzja:)))

      Usuń
  2. Nie dziwię się, że szybko znika, bo apetycznie wygląda. Mam ochotę na kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna szarlotka:) a krupczatka świetnie sprawdza się przy wypiekach. U mnie z krupczatki wyszły genialne pierożki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja często robię z krupczatki drożdżowe:)

      Usuń
  4. Idealne ciasto podczas gdy mamy w domu gości - bo chyba każdy lubI szarlotkę. A tutaj podoba nam się jej wygląd - zdecydowanie bardziej apetyczny niż te klasyczne ciasta. Może zamiast posypywania cukrem pudrem, cynamon?

    Zapraszamy również na swój blog: http://beticco-baby.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo posypać cukrem cynamonowym..będzie pyszne:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek