sobota, 23 listopada 2013

Gwiezdny wieniec drożdżowy z czekoladą


Zdjęcie tego wieńca znalazłam w necie o tutaj.
A że w misce właśnie rosło ciasto drożdżowe....
Jako nadzienie można użyć nutelli,masy cynamonowej,orzechowej czy np makowej.


składniki:
- 50g drożdży
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 100g miękkiego masła
- 0.5kg mąki plus na podsypywanie
- szklanka ciepłego mleka

Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i dwoma łyżkami mleka.Odstawiamy na 10min.
Resztę składników łączymy,dodajemy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ostawiamy do podwojenia objętości.

masa czekoladowa:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka

Cukier mieszamy z kakao,wlewamy powoli mleko.Ma być na tyle gęste by nie spływało z łyżki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół.Każdą połowę wałkujemy na kształt koła.Obydwie połowy muszą być identyczne.Żeby sobie pomóc można odrysować na cieście koło za pomocą np talerza lub spodu tortownicy.

Pierwsze koło smarujemy masą czekoladową.Przykrywamy drugim kołem i palcami zlepiamy wzdłuż boki by nam nadzienie czekoladowe nie wypłynęło.

Następnie robimy na środku ślad koła np za pomocą kubka(lekko naciskamy kubek).Od koła tniemy 14 trójkątów zachowując ok 1cm między nimi(od góry)
Teraz zwijamy każdy trójkąt dwa razy wokół własnej osi.Robimy to na zmianę tzn jeden trójkąt obracamy w lewo,drugi w prawo.





Zostawiamy wieniec do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40min.

Studzimy na kratce.


smacznego!!!!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto i nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba pomysł na to skręcanie, koniecznie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezencja pierwsza klasa. Po prostu to ciasto jest obłędne :) Jestem nim zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super! Nie widziałam wcześniej takiego sposobu, na święta idealna gwiazda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie,na święta zamierzam zrobić z makiem.

      Usuń
  5. nooooooooo cudny jest!:) genialny patent:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku jak smakowicie wygląda i ładnie Ci wyszedł!
    pozdrawiam ciepło, aldia z arcadii

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiem..własnie zaczęłam robić te ciasto...jak dała wszystkie te składniki miałam pulpę...nie da rady tego oderwać od palców a już o wałkowaniu zero mowy...wsypałam ponad 750 gr maki no zobaczę jak będzie szkoda tego wyrzucić może coś wyjdzie. Narazie ciasto rośnie,...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wyrobione ciasto nie będzie się lepić do rąk,można też dosypać trochę mąki ale nie za dużo ponieważ będzie twarde a nie puszyste.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek